PONIEDZIAŁEK 07.11.2022
Śniadanie płatki jęczmienne na mleku, bułka maślana z masłem
herbata z dzikiej róży.
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami, makaron z serem i truskawkami,
kompot.
Podwieczorek: kanapki z jajkiem , herbata ziołowa , kiwi, chipsy owocowe
Alergeny:1,3,7,8,9
WTOREK 08.11.2022
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, pieczywo,
warzywa, kakao na mleku, herbata miętowa.
Obiad: rosół z makaronem, ziemniaki z kotletem schabowym, surówka
z kiszonej kapusty marchewki i jabłka, sok owocowy
Podwieczorek ; jogurt malinowy, chrupki kukurydziane, kaki, herbata
ziołowa.
Alergeny:1,3,6,7,8,9,10
ŚRODA 09.11.2022
Śniadanie zacierki na mleku, kolorowe kanapki-chleb pełnoziarnisty, jaja,
wędlina, ser żółty, warzywa , herbata rumiankowa
Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami, ryż jaśminowy z pulpetem
z indyka, bukiet sałat z sosem winegret, kompot truskawkowy .
Podwieczorek: fasolka szparagowa na parze z bułeczka, herbata ziołowa,
melon, gruszka.
Alergeny:1,3,7,8,9
CZWARTEK 10.11.2022
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, pieczywo,
warzywa, kawa na mleku, herbata malinowa.
Obiad: zupa zarzucajka z ziemniakami , puree z kalafiora z polędwiczkami
wieprzowymi, kompot owocowy.
Podwieczorek ; wafle ryżowe z dżemem niskosłodzonym, herbata ziołowa,
banan, gruszka, kalarepka.
Alergeny:1,3,4,6,7,8,9,10
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały, lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.