Jadłospis od 12.12.2022 r. do 16.12.2022 r.
12 grudnia, 2022Życzenia świąteczne
17 grudnia, 2022PONIEDZIAŁEK 19.12.2022
Śniadanie jajecznica ze szczypiorkiem, kawa na mleku, herbata z dzikiej
róży.
Obiad: zupa nylonowa na rosole, spaghetti z mięsem, warzywami i sosem
pomidorowym, surówka z ogórka kiszonego, sok owocowy.
Podwieczorek: wafle ryżowe z dżemem niskosłodzonym, herbata ziołowa,
banan, gruszka, kalarepka.
Alergeny:1,3,7,8,9
WTOREK 20.12.2022
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, pieczywo,
warzywa, kakao na mleku, herbata miętowa.
Obiad: zupa jarzynowa z makaronem, ziemniaki z kotletem schabowym,
marchew kostka z groszkiem, sok owocowy
Podwieczorek ; jogurt marchewkowy, chrupki kukurydziane, kaki, herbata
ziołowa.
Alergeny:1,3,6,7,8,9,10
ŚRODA 21.12.2022
Śniadanie zacierki na mleku, kolorowe kanapki-chleb pełnoziarnisty, jaja,
wędlina, ser żółty, warzywa , herbata rumiankowa
Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami, ryż jaśminowy z pulpetem
z indyka, surówka z kapusty kiszonej, kompot truskawkowy .
Podwieczorek: kanapki ze schabem pieczonym, herbata ziołowa, melon,
gruszka.
Alergeny:1,3,7,8,9
CZWARTEK 22.12.2022
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, pieczywo,
warzywa, kawa na mleku, herbata malinowa.
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami , pęczak z polędwiczkami
wieprzowymi, kompot owocowy.
Podwieczorek ; kanapki z szynka drobiową , herbata ziołowa , kiwi,
chipsy owocowe
Alergeny:1,3,4,6,7,8,9,10
PIĄTEK 23.12.2022
Śniadanie: płatki na mleku, bułka maślana z miodem, herbata malinowa.
Obiad: zupa krupnik , ziemniaki z rybą w panierce, surówka z marchewki,
kompot owocowy.
Podwieczorek ; pierniczki korzenne, kawa zbożowa
Alergeny:1,3,4,7,8,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut
lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty
pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w
przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść
laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz
ziołowy, pieprz biały, lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów
mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.