PONIEDZAŁEK 09.01.2023
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, kanapki z chudą szynką
sałata, pomidor, ogórek, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa brokułowa z makaronem, ziemniaki z kotletem mielonym,
mizeria z jogurtem, sok owocowy
Podwieczorek: „ptasie mleczko” z kaszy manny z sokiem malinowym,
chrupki kukurydziane, herbata, banan, pomarańcza
Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 10.01.2023
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo,
warzywa, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad: zupa zarzucajka z ziemniakami, ryż zapiekany z jabłkiem
i cynamonem, kompot
Podwieczorek ; jogurt truskawkowy, obwarzanek z makiem, herbata
ziołowa, kaki
Alergeny:1,3,6,7,9,10
ŚRODA 11.01.2023
Śniadanie płatki owsiane na mleku, chleb wieloziarnisty z polędwicą
drobiową, herbata z maliny
Obiad: żurek z jajkiem i ziemniakami, bitki cielęce z kaszą pęczak, surówka
z marchewki i jabłka, sok owocowy
Podwieczorek: bułka kukurydziana z kiełbasą żywiecką, warzywa, herbata
z mięty, winogrono, jabłko
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 12.01.2023
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo,
warzywa, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami, polędwiczki wołowe z kaszą
gryczaną , surówka z kapusty pekińskiej kompot.
Podwieczorek: wafle ryżowe z dżemem niskosłodzonym, herbata ziołowa
Alergeny: 1,3,6,7,9,10
PIĄTEK 13.01.2023
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, kanapki z chleba pełnoziarnistego
ze schabem pieczonym, warzywa, herbata malinowa.
Obiad: : zupa krupnik, ziemniaki z rybą w warzywach na parze, kompot.
Podwieczorek: serek z truskawkami, herbata owocowa, banan.
Alergeny:1,3,4,7,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut
lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty
pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w
przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść
laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz
ziołowy, pieprz biały, lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów
mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.