Jadłospis od 09.01.2023 r. do 13.01.2023 r.
5 stycznia, 2023Szkolenie
16 stycznia, 2023PONIEDZIAŁEK 16.01.2023
Śniadanie płatki na mleku, kanapki ze schabem pieczonym, sałata,
pomidor, papryka, herbata owocowa
Obiad: zupa barszcz czerwony z ziemniakami, makaron z serem
i truskawkami, kompot
Podwieczorek: kanapki z kiełbasą krakowską, warzywa, herbata ziołowa,
banan
Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 17.01.2023
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo,
warzywa, kakao na mleku, herbata owocowa
Obiad: zupa krem z dyni, ziemniaki ze schabem pieczonym, surówka
z kapusty kiszonej marchewki i jabłka, sok owocowy
Podwieczorek: grysik z kaszy manny z owocami, herbata z mięty, melon
Alergeny: 1,3,6,7,8,9,10
ŚRODA 18.01.2023
Śniadanie: jajecznica ze szczypiorkiem, pieczywem i pomidorem, kawa na
mleku, herbata
Obiad: zupa pomidorowa z ziemniakami, naleśniki z serem, kompot
Podwieczorek ; kanapki z chudą szynką, ogórek, pomidor, papryka,
herbata z mięty, chipsy owocowe, jabłko, winogrona
Alergeny:1,3,7,8,9
CZWARTEK 19.01.2023
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo,
warzywa, kakao na mleku, herbata owocowa
Obiad: rosół z makaronem, ziemniaki z nuggetsami z ryby, surówka
z kapusty modrej ,sok owocowy
Podwieczorek: koktajl bananowy z chrupkami kukurydzianymi, deser
owocowy jabłko,
Alergeny: 1,3,6,7,8,9,10
PIĄTEK 20.01.2023
Śniadanie: kasza manna na mleku, kanapki z chleba pełnoziarnistego
z chudą polędwicą drobiową, warzywa, herbata malinowa.
Obiad: : zupa koperkowa, kasza pęczak z cielęciną, surówka z marchewki,
sok owocowy
Podwieczorek: jogurt z owocami, woda z cytryną, ananas, jabłko.
Alergeny:1,3,4,7,8,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut
lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty
pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w
przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść
laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz
ziołowy, pieprz biały, lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów
mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.