Jadłospis od 13.02.2023 r. do 17.02.2023 r.
12 lutego, 2023Rekrutacja
20 lutego, 2023PONIEDZIAŁEK 20.02.2023
Śniadanie płatki owsiane na mleku, jajecznica na maśle z jaj z wolnego wybiegu ze
szczypiorkiem, herbata ziołowa, pomidor, papryka.
Obiad: żurek na zakwasie z ziemniakami, spaghetti z warzywami , mięsem , sosem
pomidorowym i koperkiem, surówka z ogórka kiszonego z cebulka i oliwą z oliwek,
kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: serek z truskawkami, pieczywo chrupkie, woda z cytryną,
kalarepka . Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 21.02.2023
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad : zupa pomidorowa z makaronem ryżowym i natką pietruszki zabiela jogurtem,
puree ziemniaczane z koperkiem, polędwiczki wołowe w sosie własnym zabielane
jogurtem , fasolka szparagowa, kompot jabłkowy.
Podwieczorek ; budyń czekoladowy z chrupkami kukurydzianymi, mango, winogrona.
Alergeny:1,3,6,7,8,9,10
ŚRODA 22.02.2023
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, kanapki z chudą szynką wieprzową sałata,
pomidor, ogórek, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa z ciecierzycy z ziemniakami i natką pietruszki, kasza jęczmienna
z cielęciną i koperkiem , surówka z kalarepki i jabłka, sok jabłkowy.
Podwieczorek: jogurt z owocami suszonymi, ziarnami dyni, słonecznika i płatkami
migdałów- kompozycja dzieci.
Alergeny:1,3,7,8,9
CZWARTEK 23.02.2023
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo, rukola,
roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony, papryka,
rzodkiewka, kakao na mleku, herbata malinowa.
Obiad: zupa barszcz ukraiński z ziemniakami i natką pietruszki zabielany jogurtem,
kasza gryczana z polędwiczkami wieprzowymi w sosie własnym, surówka z kiszonej
kapusty, kompot malinowy
Podwieczorek: kanapki z serem żółtym, sałata, ogórek, pomidor, papryka, herbata
z mięty, banan
Alergeny: 1,3,6,7,8,9,10
PIĄTEK 24.02.2023
Śniadanie: ryż basmati na mleku, kanapki z polędwica drobiową, sałata, pomidor,
ogórek, herbata z aronii.
Obiad: zupa fasolowa z ziemniakami i natką pietruszki zabielana jogurtem, kasza
jęczmienna z warzywami i koperkiem, ryba z pieca, surówka z marchewki i jabłka, sok
jabłkowy
Podwieczorek koktajl bananowy z jogurtu naturalnego, chrupki kukurydziane, herbata
ziołowa, melon Alergeny:1,3,7,8,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.