Jadłospis od 27.03.2023 r. do 31.03.2023 r.
26 marca, 2023Rekrutacja
4 kwietnia, 2023PONIEDZIAŁEK 03.04.2023
Śniadanie płatki owsiane na mleku, kanapki z filetem z indyka, sałata,
pomidor, papryka, kawa na mleku, herbata
Obiad: zupa z grochowa z ziemniakami i natką pietruszki zabielana jogurtem, puree
ziemniaczano -marchewkowe z koperkiem, bitki wołowe w sosie własnym, surówka
z kapusty pekińskiej , jabłka i kukurydzy, sok jabłkowy.
Podwieczorek: kanapki z serkiem białym i polędwicą wiejską herbata ziołowa, banan
kalarepka . Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 04.04.2023
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad: zupa krem z dyni z natką pietruszki, spaghetti z warzywami , mięsem sosem
pomidorowym i koperkiem, surówka z ogórka kiszonego z cebulka i oliwą z oliwek,
kompot wieloowocowy.
Podwieczorek ; budyń czekoladowy z chrupkami kukurydzianymi, melon, winogrona.
Alergeny:1,3,6,7,8,9,10
ŚRODA 05.04.2023
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, kanapki z chudą szynką wieprzową sałata,
pomidor, ogórek, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa ogórkowa z natka i ziemniakami zabielana jogurtem, kasza jęczmienna
z koperkiem i polędwiczkami wieprzowymi, surówka z marchewki i jabłka, kompot
wieloowocowy.
Podwieczorek: bułka maślana z dżemem niskosłodzonym, kawa na mleku, herbata,
melon, banan Alergeny:1,3,7,8,9
CZWARTEK 06.04.2023
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo, rukola,
roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony, papryka,
rzodkiewka, kakao na mleku, herbata malinowa.
Obiad: zupa pomidorowa na bazie przecieru pomidorowego z makaronem i natką
pietruszki, racuchy drożdżowe z ananasem, kompot truskawkowy.
Podwieczorek: jogurt naturalny z owocami suszonymi , pestkami dyni, słonecznika
i płatkami migdałów- kompozycja dzieci, pieczywo chrupkie, owoce.
Alergeny: 1,3,6,7,8,9,10
PIĄTEK 07.04.2023
Śniadanie: płatki owsiane na mleku, kanapki z jajkiem i szczypiorkiem, sałata,
pomidor, ogórek, herbata z aronii.
Obiad: zupa kalafiorowa z natką i makaronem ryżowym zabiela jogurtem, ziemniaki
z rybą na parze z bukietem warzyw, sok jabłkowy.
Podwieczorek: koktajl malinowy na bazie jogurtu naturalnego i mrożonych owoców,
rogal maślany, kalarepka. Alergeny:1,3,4,7,8,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.