Życzenia świąteczne
4 kwietnia, 2023Ogłoszenie
11 kwietnia, 2023WTOREK 11.04.2023
Śniadanie: płatki owsiane na mleku, bułka maślana z miodem, herbata z pokrzywy.
Obiad: zupa jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki zabielana jogurtem,
ryż basmati- bio z jabłkiem i cynamonem, kompot owocowy
Podwieczorek ; grysik z kaszy manny z bananem, kiwi i ananasem, herbata z czarnej
porzeczki, kalarepka w słupki.
Alergeny:1,3,7,9
ŚRODA 12.04.2023
Śniadanie płatki jęczmienne na mleku, chleb wieloziarnisty z polędwicą drobiową,
sałata, pomidor, ogórek, papryka, herbata z maliny
Obiad: zupa brokułowa z makaronem orkiszowym i natką pietruszki, zabielana
jogurtem, ziemniaki z koperkiem i kotletem mielonym, marchewka na ciepło, sok
jabłkowy
Podwieczorek: bułka owsiana z szynką, ogórek kiszony, pomidor, kakao, herbata
z mięty, marchew w słupki, winogrono, pomarańcza.
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 13.04.2023
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo wieloziarniste,
rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony,
papryka, rzodkiewka, kakao, herbata z aronii
Obiad: zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami i natką pietruszki zabielana jogurtem,
klopsiki z indyka w sosie pomidorowym zagęszczane mielonym siemieniem lnianym
z kaszą pęczak, surówka z marchewki i jabłka i oliwą z oliwek, kompot malinowy.
Podwieczorek: koktajl truskawkowy na bazie jogurtu naturalnego i mrożonych
owoców z obwarzankiem z makiem, kalarepka w słupki, owoce.
Alergeny: 1,3,6,7,9,10
PIĄTEK 14.04.2023
Śniadanie: zacierki na mleku, kanapki z chleba pełnoziarnistego ze schabem
pieczonym, sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka ,herbata z dzikiej róży
Obiad: : zupa krupnik zabielany mlekiem, ziemniaki z rybą po grecku w sosie
pomidorowym na bazie przecieru pomidorowego z włoszczyzną, kompot
wieloowocowy.
Podwieczorek: kanapki z serem żółtym, sałata, pomidor, ogórek, herbata ziołowa,
jabłko , winogrono. Alergeny:1,3,4,7,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.