Ogłoszenie
11 kwietnia, 2023Jadłospis od 24.04.2023 r. do 28.04.2023 r.
21 kwietnia, 2023PONIEDZAŁEK 17.04.2023
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, kanapki ze schabem pieczonym sałata,
pomidor, papryka, herbata rumiankowa.
Obiad: rosół z makaronem i natką pietruszki, kaczka w jabłkach z ryżem jaśminowym
i koperkiem, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: wafle ryżowe z serkiem białym , rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata
z pokrzywy, winogrono. Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 18.04.2023
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad: zupa grochowa z ziemniakami i natką pietruszki , gulasz wołowy z kaszą
gryczaną i koperkiem w sosie własnym zabielany jogurtem, surówka z kapusty białej
marchewki i jabłka z olejem z oliwek, sok jabłko-gruszka.
Podwieczorek ; koktajl bananowy na bazie jogurtu naturalnego, rogal maślany,
herbata z czarnej porzeczki, kalarepka w słupki, mango.
Alergeny:1,3,6,7,9,10
ŚRODA 19.04.2023
Śniadanie płatki owsiane na mleku, chleb wieloziarnisty z filetem z indyka, sałata,
pomidor, ogórek, papryka, herbata z maliny
Obiad: zupa żurek na zakwasie z ziemniakami i natką pietruszki, kluski leniwe z sosem
truskawkowym, kompot wieloowocowy
Podwieczorek: pieczywo ziarniste z serkiem naturalnym i szynką, ogórek kiszony,
pomidor, herbata z mięty, marchew w słupki, kiwi, pomarańcza.
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 20.04.2023
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo wieloziarniste,
rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony,
papryka, rzodkiewka, kakao, herbata z aronii
Obiad: zupa zarzucajka z ziemniakami i natką pietruszki, klopsiki wieprzowe w sosie
musztardowym, kasza gryczana z koperkiem bukiet sałat z sosem winegret,
sok jabłkowy
Podwieczorek: budyń czekoladowy z chrupkami kukurydzianymi, owoce.
Alergeny: 1,3,6,7,9,10
PIĄTEK 21.04.2023
Śniadanie: kasza manna na mleku, kanapki z chleba pełnoziarnistego z polędwicą
z indyka, sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka ,herbata z truskawki
Obiad: : zupa koperkowa z makaronem zabielana jogurtem, ziemniaki z nuggetsami
z morszczuka kaspijskiego, buraczki na ciepło, kompot wieloowocowy .
Podwieczorek: serek waniliowy z bułką maślaną, herbata owocowa, banan.
Alergeny:1,3,4,7,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.