Jadłospis od 17.04.2023 r. do 21.04.2023 r.
14 kwietnia, 2023Jadłospis od 02.05.2023 r. do 05.05.2023 r.
2 maja, 2023PONIEDZAŁEK 24.04.2023
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, chleb mieszany z chudą szynką sałata,
pomidor, papryka, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa brokułowa z ziemniakami i natką pietruszki, bitki cielęce w sosie
własnym zagęszczanym przecierem z ciecierzycy zabielane jogurtem z kaszą pęczak
i koperkiem, surówka z modrej kapusty i jabłka, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: koktajl marchewkowy na bazie jogurtu naturalnego, pieczywo chrupkie,
herbata ziołowa, melon. Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 25.04.2023
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad: zupa fasolowa z makaronem, posypana natką pietruszki zabielana jogurtem,
ziemniaki z koperkiem i kotletem mielonym, bukiet warzyw na parze, kompot owocowy
Podwieczorek ; chleb wieloziarnisty z pomidorem i ogórkiem, kakao, herbata z mięty,
kalarepka w słupki.
Alergeny:1,3,6,7,9,10
ŚRODA 26.04.2023
Śniadanie płatki owsiane na mleku, parówki bio z szynki, chleb wieloziarnisty, sałata,
pomidor, ogórek, papryka, herbata z maliny
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki, naleśniki ze szpinakiem,
serem i mięsem, surówka z selera i jabłka, sok jabłko-gruszka.
Podwieczorek: „ptasie mleczko” z kaszy manny z sokiem malinowym, herbata ziołowa,
owoce. Alergeny:1,3,4,7,9
CZWARTEK 27.04.2023
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo wieloziarniste,
rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony,
papryka, rzodkiewka, kakao, herbata z aronii
Obiad: barszcz czerwony ziemniakami i natką pietruszki zabielony jogurtem, kasza
jęczmienna z koperkiem i bitkami z piersi kaczki, surówka z kapusty kiszonej
marchewki i jabłka z olejem z oliwek, kompot malinowy.
Podwieczorek: kanapki z serem żółtym,sałata, pomidor, ogórek, kawa na mleku,
herbata z czarnej porzeczki, marchew w słupki, winogrono, jabłko, pomarańcza
Alergeny: 1,3,6,7,9,10
PIĄTEK 28.04.2023
Śniadanie: ryż basmati na mleku, jajecznica ze szczypiorkiem, pieczywo, sałata,
pomidor, ogórek, rzodkiewka ,herbata z dzikiej róży
Obiad: : zupa szpinakowa z ziemniakami zabielana jogurtem kasza gryczana
z koperkiem i pulpetem rybnym w sosie pomidorowym z włoszczyzną, surówka
z marchewki i jabłka z oliwą z oliwek, sok jabłkowy
Podwieczorek: bułka razowa z dżemem niskosłodzonym, mleko, herbata owocowa,
banan. Alergeny:1,3,4,7,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.