WTOREK 02.05.2023
Śniadanie: płatki owsiane na mleku, wafle ryzowe z miodem, herbata z pokrzywy.
Obiad: zupa zacierkowa z ziemniakami i natką pietruszki, ryż basmati- bio z jabłkiem
i cynamonem, kompot owocowy
Podwieczorek ; grysik z kaszy manny z bananem, kiwi i ananasem, herbata z czarnej
porzeczki, kalarepka w słupki.
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 04.05.2023
Śniadanie płatki jęczmienne na mleku, jajecznica na maśle ze szczypiorkiem sałata,
pomidor, ogórek, papryka, herbata z maliny
Obiad: zupa nylonowa z kaszą manną i natką pietruszki, naleśniki z serem i sosem
truskawkowym, kompot
Podwieczorek: kanapki z pomidorem i ogórkiem, kawa na mleku, herbata ziołowa,
jabłko , winogrono.
Alergeny:1,3,7,9
PIĄTEK 05.05.2023
Śniadanie: zacierki na mleku, kanapki z chleba pełnoziarnistego z jajkiem sałata,
pomidor, ogórek, rzodkiewka ,herbata z dzikiej róży
Obiad: : zupa krupnik zabielany mlekiem, ziemniaki z nuggetsami z morszczuka ,
surówka z marchewki i jabłka i oliwą z oliwek, sok jabłkowy
Podwieczorek: pieczywo mieszane z serem żółtym, pomidor, kakao, herbata z mięty,
marchew w słupki, winogrono, pomarańcza.
Alergeny:1,3,4,7,9
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.