Jadłospis od 02.05.2023 r. do 05.05.2023 r.
2 maja, 2023Sprawozdanie finansowe za rok 2022
8 maja, 2023PONIEDZIAŁEK 08.05.2023
Śniadanie płatki owsiane na mleku, kanapki z filetem z indyka, sałata, pomidor,
papryka, herbata ziołowa
Obiad: zupa żurek na zakwasie z ziemniakami i natką pietruszki, puree ziemniaczano
-marchewkowe z koperkiem, i strogonowem wołowym, surówka z kapusty pekińskiej ,
jabłka i kukurydzy, sok jabłkowy.
Podwieczorek: kanapki z serkiem białym i polędwicą wiejską herbata ziołowa, banan
kalarepka . Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 09.05.2023
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad: zupa krem z dyni z natką pietruszki, ryż basmati, leczo z warzywami , mięsem,
sosem pomidorowym na bazie przecieru pomidorowego, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek ; budyń czekoladowy z chrupkami kukurydzianymi, melon, winogrona.
Alergeny:1,3,6,7,8,9,10
ŚRODA 10.05.2023
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, kanapki z chudą szynką wieprzową sałata,
pomidor, ogórek, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa barszcz ukraiński z natką i ziemniakami zabielany jogurtem, kasza
jęczmienna z koperkiem i polędwiczkami wieprzowymi, surówka z marchewki i jabłka,
kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: bułka maślana z dżemem niskosłodzonym, mleko, herbata, melon,
banan Alergeny:1,3,7,8,9
CZWARTEK 11.05.2023
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo, rukola,
roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony, papryka,
rzodkiewka, kakao na mleku, herbata malinowa.
Obiad: zupa pomidorowa na bazie przecieru pomidorowego z makaronem i natką
pietruszki, placki z jabłkiem, kompot truskawkowy.
Podwieczorek: jogurt naturalny z owocami suszonymi , pestkami dyni, słonecznika
i płatkami migdałów- kompozycja dzieci, pieczywo chrupkie, owoce.
Alergeny: 1,3,6,7,8,9,10
PIĄTEK 12.05.2023
Śniadanie: płatki owsiane na mleku, kanapki z jajkiem i szczypiorkiem, sałata,
pomidor, ogórek, herbata z aronii.
Obiad: zupa kalafiorowa z natką i makaronem ryżowym zabiela jogurtem, ziemniaki
z rybą na parze i bukietem warzyw, sok jabłkowy.
Podwieczorek: koktajl malinowy na bazie jogurtu naturalnego i mrożonych owoców,
rogal maślany, kalarepka. Alergeny:1,3,4,7,8,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.