Jadłospis od 22.05.2023 r. do 26.05.2023 r.
20 maja, 2023Ogłoszenie
1 czerwca, 2023PONIEDZIAŁEK 29.05.2023
Śniadanie płatki owsiane na mleku, kanapki z filetem z indyka, sałata,
pomidor, papryka, herbata owocowa
Obiad: zupa barszcz ukraiński z warzywami i natką pietruszki zabielany jogurtem,
ziemniaki z rybą na parze z bukietem warzyw, sok jabłkowy.
Podwieczorek: wafle ryżowe z dżemem niskosłodzonym, mleko, banan kalarepka .
Alergeny:1,3,4,7,9
WTOREK 30.05.2023
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad: rosół z makaronem, ryż z kaczką w jabłkach, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek ; jogurt naturalny z owocami suszonymi , pestkami dyni, słonecznika
i płatkami migdałów- kompozycja dzieci, rogal maślany, owoce.
Alergeny:1,3,6,7,8,9,10
ŚRODA 31.05.2023
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, kanapki z chudą szynką wieprzową sałata,
pomidor, ogórek, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa ogórkowa z natką pietruszki i ziemniakami zabielana jogurtem, makaron
ryżowy z serem i musem truskawkowym, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: kanapka z polędwicą wieprzową, sałata pomidor, papryka, kawa na
mleku, herbata, ananas gruszka Alergeny:1,3,7,8,9
CZWARTEK 01.06.2023
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo, rukola,
roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony, papryka,
rzodkiewka, kakao na mleku, herbata malinowa.
Obiad: zupa kalafiorowa z natką i makaronem ryżowym zabiela jogurtem, puree
ziemniaczano -marchewkowe z koperkiem, bitki wołowe w sosie własnym, surówka
z marchewki i jabłka, sok owocowy
Podwieczorek: budyń czekoladowy z chrupkami kukurydzianymi, kiwi, winogrona.
Alergeny: 1,3,6,7,8,9,10
PIĄTEK 02.06.2023
Śniadanie: płatki owsiane na mleku, kanapki z jajkiem i szczypiorkiem, sałata,
pomidor, ogórek, herbata z aronii.
Obiad: zupa pomidorowa na bazie przecieru pomidorowego z makaronem i natką
pietruszki, naleśniki z makiem i serem, kompot truskawkowy.
Podwieczorek: koktajl malinowy na bazie jogurtu naturalnego i mrożonych owoców,
bułka maślana, kalarepka. Alergeny:1,3,7,8,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.