Jadłospis od 19.06.2023 r. do 23.06.2023 r.
18 czerwca, 2023Ogłoszenie
6 lipca, 2023PONIEDZIAŁEK 26.06.2023
Śniadanie płatki owsiane na mleku, jajecznica na maśle z jaj z wolnego wybiegu ze
szczypiorkiem, pieczywo, herbata ziołowa, pomidor, papryka.
Obiad: żurek na zakwasie z ziemniakami, naleśniki z serem i sosem truskawkowym ,
kompot owocowy.
Podwieczorek: pieczywo ziarniste z polędwicą drobiową, kawa na mleku, herbata,
arbuz, winogrona.
Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 27.06.2023
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad : zupa koperkowa z zacierkami i natką pietruszki zabielana jogurtem, ziemniaki
z pulpetem z halibuta w sosie musztardowym, warzywa na parze, kompot owocowy
Podwieczorek ; serek z truskawkami, rogal maślany, woda z cytryną, kalarepka .
Alergeny:1,3,4,6,7,8,9,10
ŚRODA 28.06.2023
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, kanapki z chudą szynką wieprzową sałata,
pomidor, ogórek, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa ogórkowa z makaronem i natką pietruszki, kasza jęczmienna
z polędwiczkami wołowymi w sosie własnym, surówka z młodej kapusty kompot
owocowy
Podwieczorek: koktajl malinowy bazie jogurtu naturalnego i mrożonych owoców,
popcorn, herbata z mięty, banan
Alergeny:1,3,7,8,9
CZWARTEK 29.06.2023
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo, rukola,
roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony, papryka,
rzodkiewka, kakao na mleku, herbata malinowa.
Obiad: zupa jarzynowa z makaronem, puree ziemniaczane z cielęciną, surówka
z marchewki i jabłka, kompot.
Podwieczorek: „ptasie mleczko” z kaszy manny z sosem truskawkowym, chrupki
kukurydziane, woda z cytryną.
Alergeny: 1,3,6,7,8,9,10
PIĄTEK 30.06.2023
Śniadanie: płatki owsiane na mleku, kanapki ze schabem pieczonym, sałata, pomidor,
ogórek, herbata z aronii.
Obiad: zupa pomidorowa z makaronem zabielana mlekiem kokosowym z natką
pietruszki, ziemniaki z kotletem rybnym, mizeria z jogurtem, sok jabłkowy
Podwieczorek rogal z marmoladą, kakao, herbata ziołowa, owoce.
Alergeny:1,3,7,8,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.