Zaproszenie
24 września, 2023Jadłospis od 09.10.2023 r. do 13.10.2023 r.
8 października, 2023PONIEDZIAŁEK 02.10.2023
Śniadanie płatki owsiane na mleku, jajecznica na maśle z jaj z wolnego wybiegu ze
szczypiorkiem, pieczywo, herbata ziołowa, pomidor, papryka.
Obiad: żurek na zakwasie z ziemniakami, spaghetti z warzywami , mięsem , sosem
pomidorowym i koperkiem, surówka z ogórka kiszonego z cebulka i oliwą z oliwek,
kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: tosty z serem żółtym, sosem pomidorowym i ziołami, papryka, herbata
z mięty, banan Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 03.10.2023
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad : zupa fasolowa z ziemniakami i natką pietruszki zabielana jogurtem, kasza
gryczana z gulaszem wieprzowym w sosie własnym, surówka z białej kapusty, kompot
owocowy
Podwieczorek ; koktajl bananowy na bazie jogurtu naturalnego i owoców, obwarzanek
z makiem Alergeny:1,3,7,9
ŚRODA 04.10.2023
Śniadanie: kasza manna na mleku, kanapki z filetem z indyka, sałata, pomidor,
rzodkiewka, herbata malinowa
Obiad: kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami i natką pietruszki, naleśniki
z makiem, serem i sosem jogurtowym , kompot owocowy
Podwieczorek: pieczywo ziarniste z polędwicą drobiową, kakao, herbata, melon,
winogrona.
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 05.10.2023
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo wieloziarniste,
rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony,
papryka, rzodkiewka, kakao, herbata z dzikiej róży.
Obiad: zupa brokułowa z ziemniakami, ryż z indykiem i ananasem w mleku
kokosowym, surówka z kalarepy kompot.
Podwieczorek: serek z truskawkami, bułka razowa, woda z cytryną, kalarepka .
Alergeny: 1,3,7,9
PIĄTEK 06.10.2023
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, kanapki ze schabem pieczonym, sałata,
pomidor, ogórek, herbata z aronii.
Obiad: zupa nylonowa z kaszą manną i natką pietruszki, ziemniaki z kotletem rybnym,
surówka z marchewki i jabłka, sok jabłkowy
Podwieczorek rogal z masłem i miodem, kakao, herbata ziołowa, banan
Alergeny:1,3,4,7,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.