Jadłospis od 02.10.2023 r. do 06.10.2023 r.
30 września, 2023Jadłospis od 16.10.2023 r. do 20.10.2023 r.
15 października, 2023PONIEDZIAŁEK 09.11.2023
Śniadanie płatki owsiane na mleku, kanapki z filetem z indyka, sałata, pomidor,
papryka, herbata.
Obiad: zupa krupnik zabielany mlekiem z natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem,
kotlet mielony, mizeria z jogurtem, kompot malinowy.
Podwieczorek: kanapki z serkiem białym i polędwicą wiejską herbata ziołowa,
winogrona, kalarepka . Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 10.11.2023
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad: zupa krem z dyni zabielany mlekiem kokosowym i natką pietruszki, kasza
jęczmienna z koperkiem i pulpetami wieprzowymi w sosie pomidorowym, surówka
z modrej kapusty i jabłka, kompot .
Podwieczorek ; kisiel truskawkowy, rogal maślany, mleko, jabłka, śliwki.
Alergeny:1,3,6,7,8,9,10
ŚRODA 11.10.2023
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, kanapki z chudą szynką wieprzową sałata,
pomidor, ogórek, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki zabielana mlekiem
kokosowym, kluski leniwe z sosem truskawkowym, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: jogurt naturalny z owocami suszonymi , pestkami dyni, słonecznika
i płatkami migdałów- kompozycja dzieci, chałka, nektarynka.
Alergeny:1,3,7,8,9
CZWARTEK 12.10.2023
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo, rukola,
roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony, papryka,
rzodkiewka, kakao na mleku, herbata malinowa.
Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami i natką pietruszki zabielany jogurtem, kasza
gryczana z koperkiem i polędwiczkami wieprzowymi, surówka z kapusty kiszonej
i jabłka, sok owocowy.
Podwieczorek: koktajl truskawkowy na bazie jogurtu naturalnego i mrożonych
owoców, obwarzanek maślany, kalarepka, winogrona.
Alergeny: 1,3,6,7,8,9,10
PIĄTEK 13.10.2023
Śniadanie: płatki owsiane na mleku, kanapki z jajkiem i szczypiorkiem, sałata,
pomidor, ogórek, herbata z aronii.
Obiad: zupa kalafiorowa z natką i makaronem, zabiela jogurtem, ziemniaki z rybą na
parze w warzywach, kompot z jabłek
Podwieczorek: bułka maślana z dżemem niskosłodzonym, kawa na mleku, herbata,
melon, jabłko. Alergeny:1,3,4,7,8,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.