Jadłospis od 09.10.2023 r. do 13.10.2023 r.
8 października, 2023Jadłospis od 23.10.2023 r. do 27.10.2023 r.
22 października, 2023PONIEDZIAŁEK 16.10.2023
Śniadanie jajecznica na maśle z jaj z wolnego wybiegu ze szczypiorkiem, kawa na
mleku, herbata ziołowa, pomidor, papryka.
Obiad: rosół z makaronem i natką pietruszki, ryż jaśminowy z kaczką w jabłkach,
kompot owocowy.
Podwieczorek: sałatka jarzynowa z pieczywem, herbata ziołowa, mleko
Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 17.10.2023
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad : zupa z ciecierzycy z makaronem i natką pietruszki zabielana jogurtem,
ziemniaki z cielęciną w białym sosie z koperkiem , surówka z marchewki i jabłka,
kompot wieloowocowy
Podwieczorek ; tosty z serem żółtym, sosem pomidorowym i ziołami, papryka,
herbata z mięty, banan Alergeny:1,3,6,7,9,10
ŚRODA 18.10.2023
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, kanapki z chudą szynką wieprzową sałata,
pomidor, ogórek, herbata rumiankowa.
Obiad: zarzucajka z ziemniakami, leczo z warzywami, mięsem i sosem pomidorowym,
kasza jęczmienna z koperkiem, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: ciasto ze śliwkami-wyrób własny mleko, herbata, winogrona.
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 19.10.2023
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo, rukola,
roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony, papryka,
rzodkiewka, kakao na mleku, herbata malinowa.
Obiad: zupa pomidorowa z makaronem zabielana mlekiem kokosowym z natką
pietruszki, pieczeń rzymska w sosie chrzanowym, z pęczakiem i koperkiem, surówka
z modrej kapusty, kompot owocowy
Podwieczorek: serek z truskawkami, pieczywo chrupkie, woda z cytryną, kalarepka .
Alergeny: 1,3,6,7,8,9,10
PIĄTEK 20.10.2023
Śniadanie: zacierki na mleku, kanapki ze schabem pieczonym, sałata, pomidor,
ogórek, herbata z aronii.
Obiad: zupa brokułowa z makaronem i natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem
i kotletem rybnym, surówka z kalarepki i jabłka, sok jabłkowy
Podwieczorek koktajl bananowy na bazie jogurtu naturalnego, chrupki kukurydziane,
herbata ziołowa, melon
Alergeny:1,3,4,7,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.