Jadłospis od 23.10.2023 r. do 27.10.2023 r.
22 października, 2023Jadłospis od 13.11.2023 r. do 17.11.2023 r.
13 listopada, 2023PONIEDZIAŁEK 06.11.2023
Śniadanie płatki owsiane na mleku, kanapki z filetem z indyka, sałata, pomidor,
papryka, herbata.
Obiad: zupa krupnik zabielany mlekiem z natką pietruszki, kasza gryczana
z koperkiem i bitkami wołowymi, surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy.
Podwieczorek: kanapki z polędwicą wiejską kawa na mleku, herbata ziołowa, melon,
kalarepka . Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 07.11.2023
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad: zupa brokułowa z ziemniakami i natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem,
kotlet mielony, buraczki na ciepło, kompot owocowy
Podwieczorek ; koktajl truskawkowy na bazie jogurtu naturalnego i owoców, chrupki
kukurydziane, szaron.
Alergeny:1,3,6,7,8,9,10
ŚRODA 08.11.2023
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, kanapki z chudą szynką wieprzową sałata,
pomidor, ogórek, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki zabielana jogurtem, ryż
z indykiem w mleku kokosowym, sałata z jogurtem, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: grysik z kaszy manny z borówkami, ananasem i winogronami, pieczywo
chrupkie.
Alergeny:1,3,7,8,9
CZWARTEK 09.11.2023
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo, rukola,
roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony, papryka,
rzodkiewka, kakao na mleku, herbata malinowa.
Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami i natką pietruszki zabielany jogurtem, kasza
jęczmienna z koperkiem i pulpetami wieprzowymi w sosie pomidorowym, surówka
z kapusty pekińskiej , jabłka i kukurydzy, sok jabłkowy.
Podwieczorek: bułka maślana z dżemem niskosłodzonym, kawa na mleku, herbata,
jabłka, gruszki Alergeny: 1,3,6,7,8,9,10
PIĄTEK 10.11.2023
Śniadanie: płatki owsiane na mleku, kanapki z jajkiem i szczypiorkiem, sałata,
pomidor, ogórek, herbata z aronii.
Obiad: zupa kalafiorowa z natką i makaronem zabiela jogurtem, ziemniaki z rybą po
grecku, kompot z jabłek
Podwieczorek: koktajl marchewkowy na bazie jogurtu naturalnego, precle, kalarepka,
winogrona, banan Alergeny:1,3,4,7,8,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.