Jadłospis od 06.11.2023 r. do 10.11.2023 r.
6 listopada, 2023Jadłospis od 20.11.2023 r. do 25.11.2023 r.
19 listopada, 2023PONIEDZAŁEK 13.11.2023
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, chleb mieszany z chudą szynką sałata,
pomidor, papryka, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa zarzucajka z ziemniakami i natką pietruszki, bitki cielęce w sosie
własnym zabielane jogurtem z kaszą pęczak i koperkiem, surówka z modrej kapusty
i jabłka, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: koktajl bananowy na bazie jogurtu naturalnego, pieczywo chrupkie,
herbata ziołowa, melon. Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 14.11.2023
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad: zupa fasolowa z makaronem, posypana natką pietruszki zabielana jogurtem,
ziemniaki z koperkiem i kotletem schabowym, bukiet warzyw na parze, kompot
Podwieczorek ; chleb wieloziarnisty z pomidorem i ogórkiem, kakao, herbata z mięty,
kalarepka w słupki.
Alergeny:1,3,6,7,9,10
ŚRODA 15.11.2023
Śniadanie płatki owsiane na mleku, parówki bio z szynki, chleb wieloziarnisty, sałata,
pomidor, ogórek, papryka, herbata z maliny
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki, naleśniki ze szpinakiem,
serem i mięsem, surówka z selera i jabłka, sok jabłko-gruszka.
Podwieczorek: kisiel owocowy , chrupki kukurydziane, mleko, herbata ziołowa,
owoce. Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 16.11.2023
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo wieloziarniste,
rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony,
papryka, rzodkiewka, kakao, herbata z aronii
Obiad: rosół z makaronem i natką pietruszki ryż z kaczką w jabłkach kompot
malinowy.
Podwieczorek: kanapki z serem żółtym, sałata, pomidor, ogórek, herbata z czarnej
porzeczki, marchew w słupki, winogrono, jabłko, pomarańcza
Alergeny: 1,3,6,7,9,10
PIĄTEK 17.11.2023
Śniadanie: jajecznica ze szczypiorkiem, pieczywo, sałata, pomidor, ogórek,
rzodkiewka , kawa na mleku, herbata z dzikiej róży
Obiad: : zupa szpinakowa z ziemniakami zabielana jogurtem kasza gryczana
z koperkiem i pulpetem rybnym w sosie pomidorowym z włoszczyzną, surówka
z marchewki i jabłka z oliwą z oliwek, sok jabłkowy
Podwieczorek: bułka razowa z dżemem niskosłodzonym, mleko, herbata owocowa,
banan. Alergeny:1,3,4,7,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.