Jadłospis od 13.11.2023 r. do 17.11.2023 r.
13 listopada, 2023Jadłospis od 27.11.2023 r. do 01.12.2023 r.
26 listopada, 2023PONIEDZAŁEK 20.11.2023
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, kanapki ze schabem pieczonym sałata,
pomidor, papryka, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa dyniowa z zacierką zabielana mlekiem kokosowym, ziemniaki z rybą,
surówka z kapusty białej i jabłka z oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: " ptasie mleczko” z kaszy manny z sokiem malinowym, woda z cytryną,
banan. Alergeny:1,3,4,7,9
WTOREK 21.11.2023
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad: natką zupa nylonowa z kaszą manną i natką pietruszki, ziemniaki z kotletem
mielonym i koperkiem, mizeria z jogurtem, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek ; kanapki z pomidorem i ogórkiem, kawa na mleku, herbata z pokrzywy,
kaki Alergeny:1,3,6,7,9,10
ŚRODA 22.11.2023
Śniadanie płatki owsiane na mleku, chleb wieloziarnisty z filetem z indyka, sałata,
pomidor, ogórek, papryka, herbata z maliny
Obiad: zupa z ciecierzycy z ziemniakami i pietruszki, kasza pęczak z pulpetami
wieprzowymi w sosie chrzanowym, surówka z marchewki i jabłka, sok owocowy
Podwieczorek: parówki z szynki, warzywa, pieczywo, kawa na mleku, herbata z mięty,
marchew w słupki, banan, gruszka. Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 23.11.2023
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo, rukola,
roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony, papryka,
rzodkiewka, kakao na mleku, herbata malinowa.
Obiad: żurek na zakwasie z ziemniakami i natka pietruszki, racuchy drożdżowe
z brzoskwinią, kompot wieloowocowy
Podwieczorek: kanapki z polędwica wiejską, sałata, pomidor, ogórek, kawa na mleku,
melon. Alergeny: 1,3,7,9,10
PIĄTEK 24.11.2023
Śniadanie: zacierki na mleku, kanapki z chleba pełnoziarnistego z polędwicą z indyka,
sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka ,herbata z truskawki
Obiad: : zupa koperkowa z ziemniakami i natką pietruszki , gulasz wołowy z kaszą
gryczaną i koperkiem w sosie własnym zabielany jogurtem, surówka z selera i jabłka
z olejem z oliwek, sok jabłko-gruszka.
Podwieczorek: placek cynamonowy, kakao, kalarepka w słupki, winogrono
Alergeny:1,3,7,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.