ŚRODA 27.12.2023
Śniadanie płatki owsiane na mleku, kanapki z filetem z indyka, sałata, pomidor,
ogórek, papryka, herbata z maliny
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki, naleśniki z makiem i serem
kompot
Podwieczorek: kanapki z jajkiem, pomidor, ogórek, kawa na mleku, herbata ziołowa,
owoce. Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 28.12.2023
Śniadanie płatki jęczmienne na mleku, chleb mieszany z chudą szynką sałata,
pomidor, papryka, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki, ziemniaki z kotletem
schabowym, buraczki na ciepło, kompot malinowy.
Podwieczorek: kanapki z serem żółtym, sałata, pomidor, ogórek, herbata z czarnej
porzeczki, marchew w słupki, winogrono, jabłko, pomarańcza
Alergeny: 1,3,7,9
PIĄTEK 29.12.2023
Śniadanie: zacierki na mleku, kolorowe kanapki, sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka ,
herbata z dzikiej róży
Obiad: : zupa jarzynowa z makaronem, zabielana jogurtem ziemniaki z koperkiem
i rybą, surówka z kiszonej kapusty, sok jabłkowy
Podwieczorek: kanapki z dżemem niskosłodzonym, kakao, rzodkiewka, pomidor,
ogórek, herbata owocowa, banan.
Alergeny:1,3,4,7,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.