WTOREK 02.01.2024
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, chleb mieszany z chudą szynką sałata,
pomidor, papryka, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa zarzucajka z ziemniakami posypana natką pietruszki, kasza gryczana
z pulpetem z indyka w sosie pomidorowym surówka z marchewki kompot
wieloowocowy
Podwieczorek ; chleb wieloziarnisty z pomidorem i ogórkiem, kakao, herbata z mięty,
kalarepka w słupki.
Alergeny:1,3,7,9
ŚRODA 03.01.2024
Śniadanie płatki owsiane na mleku, kanapki z filetem z indyka, sałata, pomidor,
ogórek, papryka, herbata z maliny
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki, naleśniki z makiem, serem
i sosem truskawkowym, kompot
Podwieczorek: budyń czekoladowy , chrupki kukurydziane, herbata ziołowa, owoce.
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 04.01.2024
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo wieloziarniste,
rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony,
papryka, rzodkiewka, kakao, herbata z aronii
Obiad: rosół z makaronem i natką pietruszki ryż z kaczką w jabłkach kompot
malinowy.
Podwieczorek: kanapki z serem żółtym, sałata, pomidor, ogórek, herbata z czarnej
porzeczki, marchew w słupki, winogrono, jabłko, pomarańcza
Alergeny: 1,3,6,7,9,10
PIĄTEK 05.01.2024
Śniadanie: jajecznica ze szczypiorkiem, pieczywo, sałata, pomidor, ogórek,
rzodkiewka , kawa na mleku, herbata z dzikiej róży
Obiad: : zupa z ciecierzycy z makaronem, zabielana jogurtem ziemniaki z koperkiem
i rybą w warzywach, sok jabłkowy
Podwieczorek: kanapki z serkiem białym, rzodkiewka, pomidor, ogórek, herbata
owocowa, banan. Alergeny:1,3,4,7,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.