Jadłospis od 02.01.2024 r. do 05.01.2024 r.
31 grudnia, 2023Zdrowe jedzenie to zdrowy przedszkolak
5 stycznia, 2024PONIEDZIAŁEK 08.01.2024
Śniadanie płatki owsiane na mleku, kanapki z filetem z indyka, sałata, pomidor,
papryka, herbata.
Obiad: zupa fasolowa z ziemniaka i natką pietruszki zabielana jogurtem, kasza
jęczmienna z gulaszem cielęcym i koperkiem, surówka z kapusty kiszonej i jabłka,
kompot owocowy.
Podwieczorek: rogaliki maślane, kawa na mleku, herbata ziołowa, melon, kalarepka .
Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 09.01.2024
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad: zupa barszcz czerwony z ziemniakami i natką pietruszki zabielany jogurtem,
ryż z gulaszem z indyka z ananasem i mlekiem kokosowym, surówka z marchewki
i jabłka, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek ; grysik z kaszy manny z ananasem i winogronami, chrupki
kukurydziane Alergeny:1,3,6,7,8,9,10
ŚRODA 10.01.2024
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, kanapki z polędwicą wieprzową sałata,
pomidor, ogórek, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa kalafiorowa z makaronem i natką pietruszki, ziemniaki
z koperkiem i pulpetami wieprzowymi w sosie pomidorowym, surówka z kalarepki
i jabłka, kompot owocowy.
Podwieczorek: kanapki z serem białym i brzoskwinią, herbata, banan
Alergeny:1,3,7,8,9
CZWARTEK 11.01.2024
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo, rukola,
roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony, papryka,
rzodkiewka, kakao na mleku, herbata malinowa.
Obiad: żurek na zakwasie z ziemniakami i natką pietruszki, kasza gryczana
z koperkiem i polędwiczkami wieprzowymi , surówka z kapusty pekińskiej , jabłka
i kukurydzy, sok jabłkowy.
Podwieczorek: „ptasie mleczko” z sosem malinowym, herbata, pomarańcze
Alergeny: 1,3,6,7,8,9,10
PIĄTEK 12.01.2024
Śniadanie: płatki owsiane na mleku, kanapki z pastą z jaj z pomidorem , ogórkiem
i szczypiorkiem, sałata, herbata z aronii.
Obiad: zupa pomidorowa z makaronem zabiela jogurtem, ziemniaki z polędwiczkami
z dorsza surówka z ogórka kiszonego. kompot owocowy
Podwieczorek: koktajl marchewkowy na bazie jogurtu naturalnego, precle, kalarepka,
winogrona Alergeny:1,3,4,7,8,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.