Jadłospis od 15.01.2024 r. do 19.01.2024 r.
14 stycznia, 2024Jadłospis od 29.01.2024 r. do 02.02.2024 r.
28 stycznia, 2024PONIEDZAŁEK 22.01.2024
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, kanapki ze schabem pieczonym sałata,
pomidor, papryka, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa krem z dyni zabielany mlekiem kokosowym, ziemniaki z rybą
w warzywach na parze, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: placki z jabłkiem, mleko, herbata z pokrzywy, kaki
banan. Alergeny:1,3,4,7,9
WTOREK 23.01.2024
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad: zupa nylonowa z kaszą manną i natką pietruszki, ziemniaki z kotletem
schabowym i koperkiem, marchewka na ciepło, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek ; parówki z szynki, pomidor, papryka, ogórek kiszony, pieczywo, kawa
na mleku, herbata z mięty, marchew w słupki, banan, gruszka.
Alergeny:1,3,6,7,9,10
ŚRODA 24.01.2024
Śniadanie płatki owsiane na mleku, chleb wieloziarnisty z filetem z indyka, sałata,
pomidor, ogórek, papryka, herbata z maliny
Obiad: zupa z ciecierzycy z ziemniakami i natką pietruszki, zapiekanka makaronowa
z mięsem, pieczarkami, cebulą, serem żółtym i sosem pomidorowym, surówka
z kalarepki i jabłka, sok owocowy
Podwieczorek: ciasto marchewkowe –wyrób własny, kakao.
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 25.01.2024
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo, rukola,
roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony, papryka,
rzodkiewka, kakao na mleku, herbata malinowa.
Obiad: żurek na zakwasie z ziemniakami i natka pietruszki, kopytka z gulaszem
cielęcym w warzywach, surówka z kapusty kiszonej marchewki i jabłka, kompot
wieloowocowy
Podwieczorek: kanapki z polędwica wiejską, sałata, pomidor, ogórek, kawa na mleku,
melon. Alergeny: 1,3,7,9,10
PIĄTEK 26.01.2024
Śniadanie: zacierki na mleku, kanapki z chleba pełnoziarnistego z polędwicą z indyka,
sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka ,herbata z truskawki
Obiad: : zupa barszcz ukraiński z ziemniakami i natką pietruszki , gulasz wołowy
z kaszą gryczaną i koperkiem w sosie własnym zabielany jogurtem, surówka z selera
i jabłka z olejem z oliwek, sok jabłko-gruszka.
Podwieczorek: bukiet sałat z grillowanym kurczakiem i sosem winegret, grzanki
czosnkowe, kakao, kalarepka w słupki, winogrono
Alergeny:1,3,7,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.