Jadłospis od 12.02.2024 r. do 16.02.2024 r.
12 lutego, 2024Jadłospis od 26.02.2024 r. do 01.03.2024 r.
24 lutego, 2024PONIEDZAŁEK 19.02.2024
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, kanapki ze schabem pieczonym sałata,
pomidor, papryka, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa zarzucajka z ziemniakami i natką pietruszki, gulasz wołowy z kaszą
jęczmienną i koperkiem w sosie własnym zabielany jogurtem, surówka z selera
i jabłka z olejem z oliwek, sok jabłko-gruszka.
Podwieczorek: „ptasie mleczko” z kaszy manny, owoce, kalarepka.
banan. Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 20.02.2024
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad: zupa jarzynowa z ryżem i natką pietruszki zabielana jogurtem naturalnym,
ziemniaki z kotletem schabowym i koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej, kompot.
Podwieczorek ; parówki z szynki, pomidor, papryka, ogórek, pomidor, pieczywo, kawa
na mleku, herbata z mięty, marchew w słupki, banan, gruszka.
Alergeny:1,3,6,7,9,10
ŚRODA 21.02.2024
Śniadanie płatki owsiane na mleku, chleb wieloziarnisty z filetem z indyka, sałata,
pomidor, ogórek, papryka, herbata z maliny
Obiad: zupa fasolowa z ziemniakami i natką pietruszki zabielana jogurtem, kopytka
z gulaszem cielęcym, surówka z kapusty kiszonej marchewki i jabłka, kompot
wieloowocowy.
Podwieczorek: ciasto marchewkowe –wyrób własny, mleko.
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 22.02.2024
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo, rukola,
roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony, papryka,
rzodkiewka, kakao na mleku, herbata malinowa.
Obiad: żurek na zakwasie z ziemniakami i natką pietruszki, spaghetti z mięsem,
warzywami i sosem pomidorowym, surówka z ogórka kiszonego, sok owocowy
Podwieczorek: kanapki z polędwica wiejską, sałata, pomidor, ogórek, kawa na mleku,
melon. Alergeny: 1,3,7,9,10
PIĄTEK 23.02.2024
Śniadanie: płatki ryżowe na mleku, kanapki z chleba pełnoziarnistego z indyczką
gotowaną, sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka ,herbata z truskawki
Obiad: : zupa dyniowa z zacierkami, zabielana mlekiem kokosowym, ziemniaki z rybą
i marchewką na ciepło, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: bukiet sałat z grillowanym kurczakiem i sosem winegret, grzanki
czosnkowe, kakao, kalarepka w słupki, winogrono
Alergeny:1,3,4,7,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.