Jadłospis od 19.02.2024 r. do 23.02.2024 r.
19 lutego, 2024Jadłospis od 04.03.2024 r. do 08.03.2024 r.
3 marca, 2024PONIEDZIAŁEK 26.02.2024
Śniadanie płatki ryżowe na mleku, kanapki z filetem z indyka, sałata, pomidor,
papryka, herbata z dzikiej róży.
Obiad: zupa pomidorowa z ziemniakami i natką pietruszki, kasza pęczak
z koperkiem i bitkami z cielęciny, surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy.
Podwieczorek: kanapki z polędwicą wiejską, kawa na mleku, herbata ziołowa, papaja,
kalarepka . Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 27.02.2024
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad: zupa krupnik zabielany mlekiem z natką pietruszki, pulpety z indyka w sosie
pomidorowym z ziemniakami i koperkiem, surówka z ogórka kiszonego, kompot.
Podwieczorek ; grysik z kaszy manny z ananasem kiwi i winogronami, pieczywo
chrupkie. Alergeny:1,3,6,7,8,9,10
ŚRODA 28.02.2024
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, kanapki z chudą szynką wieprzową sałata,
pomidor, ogórek, herbata rumiankowa.
Obiad: rosół z makaronem i natką pietruszki, ryż z kaczką w jabłkach, kompot
wieloowocowy.
Podwieczorek: wafle ryżowe z dżemem niskosłodzonym, mleko, jabłka, gruszki.
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 29.02.2024
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo, rukola,
roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony, papryka,
rzodkiewka, kawa na mleku, herbata malinowa.
Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami i natką pietruszki zabielany jogurtem, kasza
jęczmienna z polędwiczkami wołowymi, surówka z kalarepy, sok jabłkowo-gruszka
Podwieczorek: budyń czekoladowy z rogalem maślanym, chipsy owocowe, kalarepka,
mango.
Alergeny:1,3,6,7,8,9,10
PIĄTEK 01.03.2024
Śniadanie: płatki owsiane na mleku, serek biały z pieczywem pełnoziarnistym, herbata
z aronii.
Obiad: zupa kalafiorowa z ryżem i natką pietruszki zabielana jogurtem, ziemniaki
z rybą po grecku w warzywach, kompot owocowy
Podwieczorek: sałatka z kurczakiem, makaronem z mąki durum i warzywami, herbata
z mięty, marchew w słupki.
Alergeny:1,3,4,7,8,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.