Jadłospis od 04.03.2024 r. do 08.03.2024 r.
3 marca, 2024Jadłospis od 18.03.2024 r. do 22.03.2024 r.
17 marca, 2024PONIEDZAŁEK 11.03.2024
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, kanapki z serem żółtym, sałata, pomidor,
papryka, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa krem z dyni zabielany mlekiem kokosowym, ziemniaki z rybą
w warzywach na parze, kompot malinowy.
Podwieczorek: koktajl na bazie jogurtu naturalnego z przecierem marchewkowym,
pieczywo chrupkie, herbata z pokrzywy, mandarynki. Alergeny:1,3,4,7,9
WTOREK 12.03.2024
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad: zupa nylonowa z kaszą manną i natką pietruszki, ziemniaki z kotletem
schabowym i koperkiem, buraczki na ciepło, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek ; kanapki z serkiem kozim, pomidor, ogórek, rzodkiewka, herbata
z mięty, kalarepka w słupki, gruszka.
Alergeny:1,3,6,7,9,10
ŚRODA 13.03.2024
Śniadanie kasza manna na mleku, chleb wieloziarnisty z filetem z indyka, sałata,
pomidor, ogórek, papryka, herbata z maliny
Obiad: zupa z ciecierzycy z ziemniakami i natką pietruszki, ryż z jabłkiem i sosem
jogurtowym, kompot owocowy
Podwieczorek: bukiet sałat z grillowanym kurczakiem i sosem winegret, grzanki
czosnkowe, kakao, kalarepka w słupki, winogrono
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 14.03.2024
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo, rukola,
roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony, papryka,
rzodkiewka, kakao na mleku, herbata malinowa.
Obiad: zupa brokułowa z ziemniakami i natka pietruszki zabielana jogurtem, makaron
pełnoziarnisty z gulaszem cielęcym w warzywach, surówka z marchewki i jabłka,
kompot wieloowocowy
Podwieczorek: kanapki z pastą z marchewki i pomidorów, ogórek kiszony, kawa na
mleku, melon.
Alergeny: 1,3,6,7,9,10
PIĄTEK 15.03.2024
Śniadanie: zacierki na mleku, kanapki z chleba pełnoziarnistego z polędwicą z indyka,
sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka ,herbata z truskawki
Obiad: : zupa barszcz ukraiński z warzywami, fasolą , ziemniakami i natką pietruszki
zabielany jogurtem , gulasz wołowy z kaszą gryczaną i koperkiem w sosie własnym,
warzywa na parze, sok jabłko-gruszka.
Podwieczorek: owoce z jogurtem naturalnym, pestkami słonecznika, dyni, płatkami
migdałów i chrupkami kukurydzianymi, herbata z malin, marchew w słupki
Alergeny:1,3,7,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.