Jadłospis od 11.03.2024 r. do 15.03.2024 r.
10 marca, 2024Jadłospis od 25.03.2024 r. do 29.03.2024 r.
25 marca, 2024PONIEDZIAŁEK 18.03.2024
Śniadanie: jajecznica na maśle ze szczypiorkiem, pieczywo mieszane, sałata, pomidor,
ogórek, rzodkiewka , kawa na mleku, herbata z dzikiej róży
Obiad: : zupa jarzynowa z makaronem i natką pietruszki zabielana jogurtem,
ziemniaki z koperkiem i kotletem mielonym, surówka z kiszonej kapusty, sok jabłkowy
Podwieczorek: kanapki z twarożkiem , herbata owocowa, kiwi.
Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 19.03.2024
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo wieloziarniste,
rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony,
papryka, rzodkiewka, awokado, kakao, herbata z aronii
Obiad: rosół z makaronem i natką pietruszki ryż jaśminowy z kaczką w jabłkach,
kompot malinowy
Podwieczorek: koktajl truskawkowy na bazie jogurtu naturalnego, pieczywo chrupkie,
herbata z czarnej porzeczki, marchew w słupki, pestki dyni, słonecznika, orzechy
włoskie, mango.
Alergeny: 1,3,6,7,9,10
ŚRODA 20.03.2024
Śniadanie: płatki owsiane na mleku, kolorowe kanapki (wędlina, ser żółty, jajko)
sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, herbata z dzikiej róży
Obiad: zupa zarzucajka z ziemniakami posypana natką pietruszki, naleśniki
szpinakowe z mięsem mielonym i serem białym, surówka z marchewki i jabłka, kompot
owocowy
Podwieczorek ; „ptasie mleczko” z kaszy manny z sosem truskawkowym, herbata
z melisy, kalarepka w słupki.
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 21.03.2024
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo wieloziarniste,
rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony,
papryka, rzodkiewka, awokado, kakao, herbata z aronii
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki zabielana jogurtem, kasza
gryczana- bio z polędwiczkami wołowymi surówka z selera i jabłka , sok jabłkowy.
Podwieczorek: budyń czekoladowy z rogalem maślanym, herbata z czarnej porzeczki,
marchew w słupki, migdały, pestki dyni, żurawina, gruszka.
Alergeny: 1,3,6,7,9,10
PIĄTEK 22.03.2024
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, chleb mieszany z chudą szynką sałata,
pomidor, papryka, herbata rumiankowa.
Obiad: : zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki zabielana jogurtem,
ziemniaki z koperkiem i pieczonymi polędwiczkami z dorsza, surówka z kalarepy
i jabłka, kompot owocowy
Podwieczorek: sernik na zimno z galaretką- wyrób własny, herbata miętowa, banan.
Alergeny:1,3,4,7,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.