WTOREK 02.04.2024
Śniadanie płatki owsiane na mleku, kanapki z pastą z jaj, sałata, pomidor, papryka,
herbata.
Obiad: zupa z kapusty z ziemniakami i natką pietruszki zabielany jogurtem,
placki z jabłkiem, kompot owocowy.
Podwieczorek: twarożek z owocami, pieczywo, herbata, kalarepka.
Alergeny:1,3,7,9
ŚRODA 03.04.2024
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, kanapki z chudą szynką, sałata, pomidor,
ogórek, herbata miętowa.
Obiad: zupa kartoflanka z pomidorami i natką pietruszki, kasza gryczana
z koperkiem i polędwicą wołową, marchewka z groszkiem, kompot owocowy.
Podwieczorek ; kanapki ze schabem pieczonym, sałata, pomidor, papryka kakao,
herbata, gruszki
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 04.04.2024
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo, rukola,
roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony, papryka,
rzodkiewka, kakao na mleku, herbata malinowa.
Obiad: zupa krupnik zabielany mlekiem z natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem,
kotlet mielony, surówka z pora i jabłka, sok jabłkowy. kompot owocowy
Podwieczorek: sałatka owocowa (winogrona, banan, mandarynka, kiwi, ananas)
z waflami ryżowymi, kawa na mleku, herbata, kalarepka w słupki
Alergeny: 1,3,6,7,8,9,10
PIĄTEK 05.04.2024
Śniadanie: płatki owsiane na mleku, kanapki z serem żółtym, sałata, pomidor, ogórek,
herbata z aronii.
Obiad: zupa koperkowa z natką i makaronem zabiela jogurtem, ziemniaki z koperkiem
i rybą , surówka z kapusty kiszonej i jabłka, sok gruszkowy
Podwieczorek: ryż z jabłkiem i sosem jogurtowym, mleko, marchewka i kalarepa
w słupki , herbata Alergeny:1,3,4,7,8,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.