Jadłospis od 08.04.2024 r. do 12.04 2024 r.
8 kwietnia, 2024Jadłospis od 22.04.2024 r. do 26.04.2024 r.
21 kwietnia, 2024PONIEDZIAŁEK 15.04.2024
Śniadanie: jajecznica ze szczypiorkiem, pieczywo, sałata, pomidor, ogórek,
rzodkiewka , kawa na mleku, herbata z dzikiej róży
Obiad: : zupa jarzynowa z makaronem, zabielana jogurtem, ziemniaki z rybą z pieca
w sosie koperkowym , surówka z marchewki, sok jabłkowy
Podwieczorek: kanapki z serkiem kozim, rzodkiewka, ogórek, herbata owocowa,
banan. Alergeny:1,3,4,7,9
WTOREK 16.04.2024
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo wieloziarniste,
rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony,
papryka, rzodkiewka, kakao, herbata z aronii
Obiad: rosół z makaronem i natką pietruszki ryż z kaczką w jabłkach, kompot.
Podwieczorek: ciasteczka owsiane z żurawiną, mleko, herbata z czarnej porzeczki,
marchew w słupki, winogrono, jabłko.
Alergeny: 1,3,6,7,9,10
ŚRODA 17.04.2024
Śniadanie: płatki owsiane na mleku, kolorowe kanapki, sałata, pomidor, ogórek,
rzodkiewka, herbata z dzikiej róży
Obiad: zupa barszcz czerwony z ziemniakami posypany natką pietruszki zabielany
jogurtem, makaron spaghetti-bio z cielęciną i warzywami w sosie pomidorowym,
ogórek kiszony, kompot owocowy
Podwieczorek ; chleb mieszany z pastą z marchewki i pomidora, ogórek kiszony,
papryka, kawa na mleku, herbata z mięty, mango, melon, kalarepka w słupki.
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 18.04.2024
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo wieloziarniste,
rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony,
papryka, rzodkiewka, kakao, herbata z pokrzywy
Obiad: zupa grochowa z ziemniakami i natką pietruszki zabielana jogurtem, kasza
gryczana- bio z polędwiczkami wołowymi surówka z kapusty białej marchewki
i jabłka, kompot wieloowocowy
Podwieczorek: tosty z serem żółtym, i sosem pomidorowym z ziołami, pomidor,
ogórek, herbata z czarnej porzeczki, marchew w słupki, winogrono, jabłko, kiwi.
Alergeny: 1,3,6,7,9,10
PIĄTEK 19.04.2024
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, chleb mieszany z chudą szynką sałata,
pomidor, papryka, herbata rumiankowa.
Obiad: : zupa pomidorowa z makaronem, zabielana jogurtem, ziemniaki z koperkiem,
polędwiczki z dorsza, surówka z kalarepy i jabłka, sok jabłko-gruszka.
Podwieczorek: kokosowy twarożek z musem truskawkowym, pieczywo ciemnie,
herbata miętowa, banan. Alergeny:1,3,7,8,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.