
Jadłospis od 15.04.2024 r do 19.04.2024 r.
14 kwietnia, 2024
Jadłospis od 29.04.2024 r. do 30.04.2024 r.
29 kwietnia, 2024PONIEDZAŁEK 22.04.2024
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, chleb mieszany z chudą szynką sałata,
pomidor, papryka, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa zarzucajka z ziemniakami i natką pietruszki, rumsztyk wołowy z kaszą
pęczak i koperkiem, surówka z selera, kompot wieloowocowy
Podwieczorek ryż z jabłkiem, kakao, kalarepka w słupki.
Alergeny:1,3,4,7,9
WTOREK 23.04.2024
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad: zupa z ciecierzycy z ziemniakami posypana natką pietruszki zabielana
jogurtem, kasza gryczana z pulpetem cielęcym w sosie chrzanowym, surówka
z marchewki, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek ; bułka kukurydziana ze schabem pieczonym, pomidor, ogórek,
papryka, kakao, ziołowa herbata, melon. Alergeny:1,3,6,7,9,10
ŚRODA 24.04.2024
Śniadanie płatki owsiane na mleku, kanapki z filetem z indyka, sałata, pomidor,
ogórek, papryka, herbata z maliny
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki zabielana jogurtem, naleśniki
z makiem, serem i sosem truskawkowym, kompot
Podwieczorek: jogurt naturalny owocami ( banan winogrono, kiwi, gruszka),
pestkami słonecznika, dyni, żurawiną i migdałami , pieczywo chrupkie, herbata
ziołowa, kalarepka.
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 25.04.2024
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo wieloziarniste,
rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony,
papryka, rzodkiewka, kakao, herbata z aronii
Obiad: zupa z kapusty z ziemniakami i natką pietruszki zabielana jogurtem,
polędwiczki wieprzowe z makaronem z soczewicy i koperkiem, surówka z kalarepki
i jabłka, kompot malinowy.
Podwieczorek: serkiem z truskawkami, pieczywo ciemnie, herbata z czarnej
porzeczki, marchew w słupki, winogrono, jabłko.
Alergeny: 1,3,6,7,9,10
PIĄTEK 26.04.2024
Śniadanie: zacierki na mleku kanapki ze schabem pieczonym, sałata, pomidor,
ogórek, rzodkiewka , herbata z dzikiej róży
Obiad: : zupa nylonowa z kaszą manną, ziemniaki z polędwiczkami z dorsza,
marchewka z groszkiem, sok jabłkowy
Podwieczorek: bułka maślana z miodem, mleko, herbata owocowa, banan.
Alergeny:1,3,4,7,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.