Jadłospis od 29.04.2024 r. do 30.04.2024 r.
29 kwietnia, 2024Jadłospis od 13.05.2024 r. do 17.05.2024 r.
12 maja, 2024PONIEDZIAŁEK 06.05.2024
Śniadanie płatki owsiane na mleku, kanapki z filetem z indyka, sałata, pomidor,
papryka, herbata z dzikiej róży.
Obiad: zupa pomidorowa z ryżem i natką pietruszki zabielana jogurtem, kasza
jęczmienna z koperkiem i bitkami z cielęciny, surówka z marchewki i jabłka, kompot
owocowy.
Podwieczorek: kanapki z polędwicą wiejską, kawa na mleku, herbata ziołowa, melon,
kalarepka . Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 07.05.2024
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad: zupa krupnik zabielany mlekiem z natką pietruszki, kotlet mielony z polędwicy
wieprzowej z ziemniakami i koperkiem, surówka z kapusty jabłka i marchewki, sok
owocowy.
Podwieczorek ; wafle ryżowe z serkiem białym, herbata miętowa, jabłka, gruszki.
Alergeny:1,3,6,7,8,9,10
ŚRODA 08.05.2024
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, kanapki z chudą szynką wieprzową sałata,
pomidor, ogórek, herbata rumiankowa.
Obiad: rosół z makaronem i natką pietruszki, ryż z kaczką w jabłkach, kompot
wieloowocowy.
Podwieczorek: grysik z kaszy manny z ananasem kiwi i winogronami, pieczywo
chrupkie.
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 09.05.2024
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo, rukola,
roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony, papryka,
rzodkiewka, kawa na mleku, herbata malinowa.
Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami i natką pietruszki zabielany jogurtem, kasza
gryczana z polędwiczkami wołowymi, surówka z kalarepy, sok jabłkowo-gruszka
Podwieczorek: sernik na zimno z galaretką- wyrób własny, kalarepka, mango.
Alergeny:1,3,6,7,8,9,10
PIĄTEK 10.05.2024
Śniadanie: płatki ryżowe na mleku, kanapki z pieczywem pełnoziarnistym i jajkiem,
pomidor, ogórek sałata, herbata z aronii.
Obiad: zupa jarzynowa z makaronem i natką pietruszki zabielana jogurtem, ziemniaki
z rybą z pieca i koperkiem, surówka z pora i jabłka, kompot owocowy
Podwieczorek: sałatka z kurczakiem, makaronem z ciecierzycy i warzywami, kawa na
mleku, herbata z mięty, marchew w słupki.
Alergeny:1,3,4,7,8,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.