Jadłospis od 06.05.2024 r. do 10.05.2024 r.
2 maja, 2024Dieta przedszkolaka – 8 porad dla rodziców dzieci w wieku przedszkolnym
13 maja, 2024PONIEDZIAŁEK 13.05.2024
Śniadanie płatki owsiane na mleku, kanapki ze schabem pieczonym, sałata, pomidor,
papryka, herbata.
Obiad: zupa grochowa z ziemniakami i natką pietruszki, kasza jęczmienna
z koperkiem i pulpetami z cielęciny , surówka z kalarepki i jabłka, kompot owocowy.
Podwieczorek: ciasto drożdżowe z rodzynkami –wyrób własny, mleko, kalarepka
w słupki, winogrona, jabłka.
Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 14.05.2024
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, awokado, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad: żurek z jajkiem, ziemniakami i natką pietruszki zabielany jogurtem, leczo
z mięsem, warzywami, sosem pomidorowym i makaronem z ciecierzycy, kompot
malinowy
Podwieczorek ; serek waniliowy, pieczywo ciemnie, herbata z pokrzywy, kalarepka.
Alergeny:1,3,6,7,8,9,10
ŚRODA 15.05.2024
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, kanapki z chudą szynką wieprzową sałata,
pomidor, ogórek, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa kalafiorowa z makaronem i natką pietruszki zabielana jogurtem, rumsztyk
wołowy z ziemniakami, młoda kapusta z koperkiem, kompot owocowy.
Podwieczorek: sałatka owocowa ( ananas, banan, melon, winogrono, borówki, kiwi)
rogal maślany, kakao, kalarepka w słupki.
Alergeny:1,3,7,8,9
CZWARTEK 16.05.2024
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo, rukola,
roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony, papryka,
rzodkiewka, awokado, kakao na mleku, herbata malinowa.
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki zabielana jogurtem, ryż
z indykiem w mleku kokosowym, surówka z pora i jabłka, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: makaron pełnoziarnisty z serem i truskawkami, kawa na mleku,
herbata ziołowa, melon, marchewka w słupki Alergeny:1,3,6,7,8,9,10
PIĄTEK 17.05.2024
Śniadanie: płatki ryżowe na mleku, bułka maślana z dżemem niskosłodzonym, herbata
truskawkowa
Obiad: zupa jarzynowa z makaronem zabielana jogurtem z natką pietruszki, ziemniaki
z koperkiem rybą po grecku w warzywach, kompot owocowy
Podwieczorek: kanapki z jajkiem, pomidor, ogórek, papryka, pieczywo mieszane kakao,
herbata z mięty, gruszki. Alergeny:1,3,4,7,8,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.