Dieta przedszkolaka – 8 porad dla rodziców dzieci w wieku przedszkolnym
13 maja, 2024Zebranie z Rodzicami
13 maja, 2024Warto komponować jadłospis w taki sposób, aby warzywa były istotnym składnikiem każdego posiłku. Organizm nie jest bowiem w stanie samodzielnie wytwarzać większości witamin, składników mineralnych i substancji odżywczych, a także nie potrafi części z nich magazynować. Aby utrzymać odpowiedni poziom tych składników w ustroju, musimy dbać o ich regularne dostarczanie. Dlatego kluczowe jest, aby jeść mniejsze porcje a częściej. To zapewni odpowiedni bilans składników odżywczych oraz utrzyma w naszym organizmie ich prawidłowy poziom przez cały dzień.
O porcji warzyw i owoców warto także pamiętać przy śniadaniu, które jest uważane za najważniejszy posiłek dnia. Dobrze skomponowane śniadanie, wpłynie pozytywnie na funkcjonowanie organizmu od samego rana. O wysokiej jakości śniadania decyduje m.in. dodatek do niego owoców i warzyw. Niestety często śniadania, które spożywamy nie są pełnowartościowe, a bardzo ważne jest, aby nie rezygnować z porcji witamin do śniadania. Szybkim i łatwym rozwiązaniem na ich uzupełnienie, może być szklanka (200 ml) soku pomarańczowego, który jest cennym źródłem witaminy C. Taka porcja zabezpiecza już ok. 50–60% dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
Dobre na każdą porę roku
W związku z tym, że owoce i warzywa stanowią podstawę zbilansowanej diety, a także bogate źródło witamin i substancji mineralnych, należy spożywać je do każdego posiłku, jako przekąskę i pamiętać o nich bez względu na porę roku. Warto sięgać zwłaszcza po owoce i warzywa sezonowe, bowiem właśnie wtedy będą one charakteryzowały się najwyższą zawartością substancji odżywczych. Nie każdy sezon daje nam taki sam wybór odnośnie dostępności warzyw i owoców, dlatego należy pamiętać, że mrożone warzywa i owoce, a także soki, które z nich powstają stanowią równie wartościową alternatywę dla dziennych pięciu porcji warzyw i owoców.
Warzywa i owoce a funkcjonowanie
organizmu
Spożywanie 5 porcji warzyw
i owoców ma również istotne znaczenie dla utrzymania prawidłowej masy
ciała. Otyłość i nadwaga są jednymi z najpoważniejszych problemów
zdrowotnych, z którymi mierzą się zarówno Polacy, jak i pozostałe narody.
Ponad połowa dorosłych i co ósme dziecko w Polsce boryka się
z otyłością bądź nadwagą.* Zmiana nawyków żywieniowych i stosowanie
zbilansowanej, bogatej w warzywa i owoce diety jest jednym
z istotnych czynników, które pomagają zmniejszyć ten odsetek. Pamiętajmy,
że owoce i warzywa oraz ich 100% przetwory bez dodatku
cukru i tłuszczu są również niskokaloryczne (z wyjątkami takimi jak
np. warzywa strączkowe, owoce suszone, słodkie owoce egzotyczne) –
zawierają średnio od 20 do 60 kcal na 100 g produktu
oraz dużo wody (70% – 95%), co sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Warzywa i owoce
odgrywają również istotną rolę w profilaktyce chorób układu krwionośnego,
nowotworów, Alzheimera, Parkinsona a nawet depresji. Zbilansowana dieta,
oparta na minimum 5 porcjach warzyw i owoców ma fundamentalne znaczenie
dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Produkty z tej grupy są
bogate w witaminy i inne składniki, które regulują funkcjonowanie
organizmu i biorą udział we wszystkich zachodzących w nim
procesach. Ilość spożywanych owoców i warzyw dziennie może być wyższa niż
5 porcji (i sięgać 7 lub więcej porcji). Kluczowy jest nawyk sięgania
po warzywa i owoce oraz komponowanie diety opartej
na zróżnicowanych produktach.
Jak spożywać codziennie 5 porcji
warzywa i owoców?
Jedną
z zasad zbilansowanej diety jest spożywanie mniejszych porcji,
ale z większą częstotliwością. Stąd też zalecenie, aby rekomendowane
min. 400 g warzyw i owoców podzielić na 5 porcji. Należy pamiętać,
że produkty te powinny stanowić stały element każdego posiłku,
czy to jako główny składnik czy jako dodatek. Ważne, aby
na koniec dnia bilans spożytych warzyw i owoców wyniósł minimum 400
g. Najkorzystniej jest spożywać 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców. Jedną
z nich może stanowić szklanka soku, który ma właściwości zbliżone
do owoców lub warzyw, z których powstał. Dlatego należy pamiętać
o porcji warzyw i owoców już od śniadania. Często zjadamy
śniadanie w pośpiechu i rezygnujemy z porcji witamin, których mogą
nam dostarczyć warzywno-owocowe produkty. W takich przypadkach szybkim
i łatwym rozwiązaniem na ich uzupełnienie, może być właśnie szklanka
soku, także tego pasteryzowanego z kartonu.
Jak uczyć dzieci spożywania
5 porcji warzyw i owoców?
Ważne jest, aby uczyć dzieci zasad zbilansowanej
diety, w tym spożywania minimum 5 porcji warzyw i owoców w ciągu
dnia. Zadaniem rodziców jest, poprzez własne wybory żywieniowe dawać przykład
i uczyć prawidłowych nawyków swoje dzieci, aby wyrobiły w sobie
korzystne przyzwyczajenia żywieniowe na przyszłość. Możemy podawać
dzieciom owoce czy warzywa w różnej formie, tak aby je
zaciekawić i nauczyć smaków. Ważne, aby warzywa lub owoce towarzyszyły
każdemu posiłkowi. Jeśli nie mamy ich akurat pod ręka – z łatwością
można je zamienić na szklankę soku, która idealnie zastępuje jedną
z porcji warzyw i owoców każdego dnia.
Źródła
1.
Slavin
JL., Lloyd B., Health benefits of fruits and vegetables. Advances
in Nutrition, 2012, nr 3(4), s: 506-516.
2.
Narodowe
Centrum Edukacji Żywieniowej, Talerz Zdrowego Żywienia [online],
[dostęp 26 stycznia 2023]
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/.
3.
Bouzari
A. i wsp., Mineral, Fiber, and Total Phenolic Retention in Eight
Fruits and Vegetables: A Comparison of Refrigerated and Frozen Storage.
Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2015, nr 63(3), s: 951-6.
4.
Jarosz
M. i wsp., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie,
2020.