Jadłospis od 20.05.2024 r. do 24.05.2024 r.
20 maja, 2024Jadłospis od 03.06.2024 r. do 07.06.2024 r.
2 czerwca, 2024PONIEDZAŁEK 27.05.2024
Śniadanie: kasza manna na mleku, chleb mieszany z chudą szynką sałata, pomidor,
papryka, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami i natką pietruszki, rumsztyk
wołowy z polędwicy z ziemniakami i koperkiem, surówka z selera, kompot
wieloowocowy
Podwieczorek świeże truskawki z ryżem jaśminowym i sosem jogurtowym, kakao,
kalarepka w słupki.
Alergeny:1,3,4,7,9
WTOREK 28.05.2024
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad: zupa żurek na zakwasie z białą kiełbasą i ziemniakami posypany natką
pietruszki, zabielany jogurtem, kasza pęczak z pulpetem cielęcym w sosie
chrzanowym, bukiet warzyw na parze, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek ; bułka kukurydziana ze schabem pieczonym, pomidor, ogórek,
papryka, kakao, ziołowa herbata, melon, truskawki.
Alergeny:1,3,6,7,9,10
ŚRODA 29.05.2024
Śniadanie płatki owsiane na mleku, kanapki z filetem z indyka, sałata, pomidor,
ogórek, papryka, herbata z maliny
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki zabielana jogurtem, makaron
pełnoziarnisty z serem i świeżymi truskawkami , kompot
Podwieczorek: jogurt grecki z owocami ( banan winogrono, kiwi, gruszka truskawki),
pestkami słonecznika, dyni, żurawiną i migdałami , pieczywo chrupkie, herbata
ziołowa, kalarepka.
Alergeny:1,3,7,9
PIĄTEK 31.05.2024
Śniadanie: zacierki na mleku kanapki ze schabem pieczonym, sałata, pomidor,
ogórek, rzodkiewka , herbata z dzikiej róży
Obiad: : zupa krupnik zabielany mlekiem z natką pietruszki, placki z jabłkiem, kompot
Podwieczorek: bułka maślana z miodem, mleko, herbata owocowa, banan.
Alergeny:1,3,4,7,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.