Jadłospis od 10.06.2024 r. do 14.06.2024 r.
9 czerwca, 2024Jadłospis od 24.06.2024 r. do 28.06.2024 r.
24 czerwca, 2024PONIEDZAŁEK 17.06.2024
Śniadanie: zacierki na mleku, chleb mieszany z chudą szynką sałata, pomidor,
papryka, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa jarzynowa z makaronem i natką pietruszki zabielana jogurtem, rumsztyk
wołowy z ziemniakami i koperkiem, surówka z selera, kompot wieloowocowy
Podwieczorek kiełbaski z grilla, pieczywo, pomidor, ogórek małosolny, papryka,
kawa zbożowa na mleku, ziołowa herbata, soczki, melon, truskawki.
Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 18.06.2024
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad: zupa z grochowa z ziemniakami posypana natką pietruszki, kasza gryczana
z pulpetem cielęcym w sosie pomidorowym, surówka z ogórka kiszonego, kompot
wieloowocowy.
Podwieczorek ; budyń czekoladowy z rogalem maślanym, herbata malinowa,
marchewka
Alergeny:1,3,6,7,9,10
ŚRODA 19.06.2024
Śniadanie płatki owsiane na mleku, kanapki z filetem z indyka, sałata, pomidor,
ogórek, papryka, herbata z maliny
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki zabielana jogurtem,
polędwiczki wieprzowe z makaronem z pełnoziarnistym i koperkiem, surówka
z kalarepki i jabłka, kompot malinowy.
Podwieczorek: serek z truskawkami, pieczywo chrupkie, herbata z czarnej porzeczki,
kalarepka w słupki, winogrono, jabłko
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 20.06.2024
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo wieloziarniste,
rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony,
papryka, rzodkiewka, kakao, herbata z aronii
Obiad: zupa zarzucajka z ziemniakami i natką pietruszki, kasza jęczmienna z gulaszem
wołowym, mizeria z jogurtem, kompot
Podwieczorek: sernik na zimno z galaretką- wyrób własny, woda z cytryną i miętą.
Alergeny: 1,3,6,7,9,10
PIĄTEK 21.06.2024
Śniadanie: ryż na mleku, kanapki ze schabem pieczonym, sałata, pomidor, ogórek,
rzodkiewka , herbata z dzikiej róży
Obiad: : zupa nylonowa z kaszą manną, ziemniaki z polędwiczkami z dorsza,
marchewka z groszkiem, sok jabłkowy
Podwieczorek: bułka maślana z dżemem niskosłodzonym, mleko, herbata owocowa,
banan.
Alergeny:1,3,4,7,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.