Ogłoszenie
25 czerwca, 2024Jadłospis od 08.07.2024 r. do 12.07.2024 r.
29 czerwca, 2024PONIEDZIAŁEK 01.07.2024
Śniadanie: jajecznica ze szczypiorkiem, pieczywo, sałata, pomidor, ogórek,
rzodkiewka , kawa na mleku, herbata z dzikiej róży
Obiad: : zupa kalafiorowa z makaronem i natką pietruszki, zabielana jogurtem,
rumsztyk wołowy z ziemniakami i koperkiem , sałata z jogurtem, sok jabłkowy
Podwieczorek: serek waniliowy z pieczywem pełnoziarnistym, herbata owocowa,
banan, arbuz Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 02.07.2024
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo wieloziarniste,
rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, awokado, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kakao, herbata z aronii
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki zabielana jogurtem, leczo
z ryżem i warzywami w sosie pomidorowym, kompot owocowy.
Podwieczorek: chleb mieszany z pastą z marchewki i pomidora, ogórek kiszony,
papryka, kawa na mleku, herbata z mięty, melon, kalarepka w słupki.
Alergeny: 1,3,6,7,9,10
ŚRODA 03.07.2024
Śniadanie: płatki owsiane na mleku, kolorowe kanapki, sałata, pomidor, ogórek,
rzodkiewka, herbata z dzikiej róży
Obiad: zupa żurek na zakwasie z ziemniakami i natką pietruszki, makaron
pełnoziarnisty z serem i musem malinowym, kompot owocowy
Podwieczorek ; ciasto drożdżowe z jabłkiem -wyrób własny ,mleko, herbata ziołowa.
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 04.07.2024
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo wieloziarniste,
rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, awokado, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kakao, herbata z pokrzywy
Obiad: zupa z ciecierzycy z ziemniakami i natką pietruszki zabielana jogurtem, kasza
pęczak- bio z polędwiczkami wieprzowymi, mizeria z jogurtem, sok jabłkowy.
Podwieczorek: bułka maślana z dżemem niskosłodzonym, mleko, herbata z czarnej
porzeczki, marchew w słupki, winogrono.
Alergeny: 1,3,6,7,9,10
PIĄTEK 05.07.2024
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, chleb mieszany z chudą szynką sałata,
pomidor, papryka, herbata rumiankowa.
Obiad: : zupa krupnik zabielany mlekiem, ziemniaki z koperkiem, miruna
nowozelandzka w panierce, surówka z kapusty białej marchewki i jabłka, kompot
wieloowocowy.
Podwieczorek: kokosowy twarożek z musem truskawkowym, pieczywo ciemnie,
herbata miętowa, kalarepka, banan. Alergeny:1,3,4,7,8,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.