Informacja dla Rodziców dzieci, które zaczynają swoją przygodę z przedszkolem
29 sierpnia, 2024Jadłospis od 09.09.2024 r. do 13.09.2024 r.
9 września, 2024PONIEDZIAŁEK 02.09.2024
Śniadanie: jajecznica ze szczypiorkiem, pieczywo, sałata, pomidor, ogórek,
rzodkiewka , kawa na mleku, herbata z dzikiej róży
Obiad: : zupa kalafiorowa z makaronem i natką pietruszki, zabielana jogurtem,
ziemniaki z rybą z pieca w sosie koperkowym , sałata z jogurtem, sok jabłkowy
Podwieczorek: kanapki z serkiem kozim, rzodkiewka, ogórek, herbata owocowa,
śliwki, jabłka Alergeny:1,3,4,7,9
WTOREK 03.09.2024
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo wieloziarniste,
rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, awokado, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kakao, herbata z aronii
Obiad: rosół z makaronem i natką pietruszki ryż z kaczką w jabłkach, kisiel owocowy
pitny, woda z cytryna i miętą.
Podwieczorek: ciasto marchewkowe -wyrób własny ,mleko, herbata ziołowa.
Alergeny: 1,3,6,7,9,10
ŚRODA 04.09.2024
Śniadanie: płatki owsiane na mleku, kolorowe kanapki,(schab pieczony, ser żółty,
jajko) sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, herbata z dzikiej róży
Obiad: zupa żurek z ziemniakami posypany natką pietruszki, makaron spaghetti-bio
z mięsem i świeżymi warzywami w sosie pomidorowym, ogórek kiszony, kompot
owocowy
Podwieczorek ; kanapki z kiełbasą krakowską, pomidor, ogórek, rzodkiewka, kakao
naturalne na mleku, herbata z czarnej porzeczki, marchew w słupki, jabłko, kiwi
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 05.09.2024
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo wieloziarniste,
rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, awokado, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kakao, herbata z pokrzywy
Obiad: zupa z ciecierzycy z ziemniakami i natką pietruszki zabielana jogurtem, kasza
pęczak- bio z gulaszem wołowym, mizeria z jogurtem, sok jabłkowy.
Podwieczorek: chleb mieszany z pastą z marchewki, ogórek kiszony, papryka, kawa na
mleku, herbata z mięty, śliwki, melon, kalarepka w słupki.
Alergeny: 1,3,6,7,9,10
PIĄTEK 06.09.2024
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, chleb mieszany z chudą szynką sałata,
pomidor, papryka, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa krupnik zabielany mlekiem, ziemniaki z koperkiem, miruna
nowozelandzka w panierce, surówka z kapusty białej marchewki i jabłka, sok jabłko-
gruszka.
Podwieczorek: kokosowy twarożek z musem truskawkowym, pieczywo ciemnie,
herbata miętowa, marchew w słupki, banan. Alergeny:1,3,4,7,8,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.