Jadłospis od 09.09.2024 r. do 13.09.2024 r.
9 września, 2024Jadłospis od 23.09.2024 r. do 27.09.22024 r.
20 września, 2024PONIEDZIAŁEK 16.09.2024
Śniadanie płatki owsiane na mleku, kanapki ze schabem pieczonym, sałata, pomidor,
papryka, herbata.
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki, kasza pęczak-bio
z koperkiem i pulpetami z cielęciny , surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy.
Podwieczorek: koktajl z truskawkami i obwarzankiem ,herbata ziołowa, melon,
marchewka w słupki
Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 17.09.2024
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, awokado, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad: zarzucajka z ziemniakami i natką pietruszki, leczo z ryżem, mięsem,
warzywami i sosem pomidorowym, surówka z ogórka kiszonego i cebulki, kompot
malinowy
Podwieczorek ; „ptasie mleczko” z kaszy manny z sokiem malinowym, woda z cytryną,
kalarepka w słupki. Alergeny:1,3,6,7,8,9,10
ŚRODA 18.09.2024
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, kanapki z chudą szynką wieprzową sałata,
pomidor, ogórek, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa nylonowa z kaszą manną i z natką pietruszki, rumsztyk wołowy
z ziemniakami, i koperkiem, surówka z kalarepki i jabłka, sok jabłko-gruszka.
Podwieczorek: budyń czekoladowy z pieczywem chrupkim, banan, śliwka, herbata
z pokrzywy, kalarepa.
Alergeny:1,3,7,8,9
CZWARTEK 19.09.2024
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo, rukola,
roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ogórek kiszony, papryka,
rzodkiewka, awokado, kakao na mleku, herbata malinowa.
Obiad: zupa z kapusty z makaronem i natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem
i kurczakiem pieczonym , mizeria z jogurtem, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: kanapki z serkiem kozim, pomidor, ogórek, papryka, herbata
z pokrzywy. Alergeny:1,3,6,7,8,9,10
PIĄTEK 20.09.2024
Śniadanie: płatki ryżowe na mleku, bułka maślana z dżemem niskosłodzonym, herbata
truskawkowa
Obiad: zupa fasolowa z makaronem zabielana jogurtem z natką pietruszki, ziemniaki
z koperkiem i rybą po grecku w warzywach, kompot owocowy
Podwieczorek: kanapki z pastą z jaj, pomidor, ogórek, papryka, kakao, herbata z mięty,
gruszki.
Alergeny:1,3,4,7,8,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.