Jadłospis od 16.09.2024 r. do 20.09.2024 r.
16 września, 2024Jadłospis od 30.09.2024 r. do 4.10.2024 r.
29 września, 2024PONIEDZIAŁEK 23.09.2024
Śniadanie płatki owsiane na mleku, kanapki z filetem z indyka, sałata, pomidor,
papryka, herbata z dzikiej róży.
Obiad: zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki zabielana jogurtem, kasza
jęczmienna z koperkiem i bitkami z cielęciny, surówka z kalarepy i jabłka, kompot
owocowy.
Podwieczorek: serek z truskawkami, pieczywo chrupkie, herbata z mięty, marchew
w słupki, gruszki.
Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 24.09.2024
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, awokado, ogórek
świeży, ogórek kiszony, papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad: zupa jarzynowa z makaronem i natką pietruszki zabielana jogurtem, kotlet
mielony z szynki wieprzowej z ziemniakami i koperkiem, surówka z kiszonej kapusty
jabłka i marchewki, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek ; kanapki z pastą z marchewki, kawa na mleku, herbata miętowa, jabłka,
ananas, gruszki.
Alergeny:1,3,6,7,8,9,10
ŚRODA 25.09.2024
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, kanapki z chudą szynką wieprzową sałata,
pomidor, ogórek, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa grochowa z ziemniakami i natka pietruszki, knedle ze śliwką i sosem
jogurtowym, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: placek cynamonowy, mleko, herbata malinowa, kalarepka w słupki,
ananas .
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 26.09.2024
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo, rukola,
roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, awokado, ogórek świeży, ogórek kiszony,
papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata malinowa.
Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami i natką pietruszki zabielany jogurtem, kasza
gryczana- bio z polędwiczkami wieprzowymi, surówka z kapusty pekińskiej, papryki
i jabłka, sok jabłkowo-gruszka
Podwieczorek: koktajl bananowy na bazie jogurtu naturalnego, ciasteczka owsiane
-bio, herbata ziołowa, melon, kalarepka .
Alergeny:1,3,6,7,8,9,10
PIĄTEK 27.09.2024
Śniadanie: zacierki na mleku, parówki bio z szynki z pieczywem pełnoziarnistym
pomidor, ogórek sałata, herbata z aronii.
Obiad: zupa krupnik zabielany mlekiem z natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem
i rybą z pieca w warzywach, kompot owocowy.
Podwieczorek: bułka maślana z dżemem niskosłodzonym, kakao, herbata ziołowa,
kalarepka.
Alergeny:1,3,4,7,8,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.