WTOREK 12.11.2024
Śniadanie zacierki na mleku kanapki z serem żółtym, sałata, pomidor, papryka,
herbata z dzikiej róży.
Obiad: zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki zabielana jogurtem,
makaron z ciecierzycy z serem i truskawkami, kompot owocowy.
Podwieczorek: wafle ryżowe z serkiem białym, herbata miętowa, jabłka, ananas
Alergeny:1,3,7,9
ŚRODA 13.11.2024
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, kanapki z chudą szynką wieprzową sałata,
pomidor, ogórek, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa grochowa z ziemniakami i natka pietruszki, naleśniki ze szpinakiem,
mięsem i serem, surówka z marchewki i jabłka kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: grysik z kaszy manny z ananasem kiwi i borówkami pieczywo chrupkie.
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 14.11.2024
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo, rukola,
roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, awokado, ogórek świeży, ogórek kiszony,
papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata malinowa.
Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami i natką pietruszki zabielany jogurtem, kasza
gryczana- bio z polędwiczkami wołowymi, surówka z kapusty pekińskiej, papryki
i jabłka, sok jabłkowo-gruszka
Podwieczorek: bukiet warzywa na parze z bułeczką, kawa na mleku, herbata ziołowa,
melon, kalarepka . Alergeny:1,3,6,7,8,9,10
PIĄTEK 15.11.2024
Śniadanie: kasza manna na mleku, kanapki z pieczywem pełnoziarnistym i jajkiem,
pomidor, ogórek sałata, herbata z aronii.
Obiad: zupa brokułowa z makaronem i natką pietruszki zabielana jogurtem, ziemniaki
z koperkiem i rybą po grecku w warzywach, kompot owocowy.
Podwieczorek: babeczki serowe, kakao, herbata ziołowa, kalarepka.
Alergeny:1,3,4,7,8,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.