Jadłospis od 25.11.2024 r. do 29.11.2024 r.
24 listopada, 2024PONIEDZIAŁEK 02.12.2024
Śniadanie płatki jęczmienne na mleku, kanapki z kiełbasą krakowską z indyka, sałata,
pomidor, papryka, herbata z dzikiej róży.
Obiad: zupa grochowa z ziemniakami i natką pietruszki, ryż z jabłkiem i cynamonem,
kompot owocowy.
Podwieczorek: koktajl marchewkowy na bazie jogurtu naturalnego z chałką
herbata z mięty, marchew w słupki, pomarańcza
Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 03.12.2024
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, awokado, ogórek
świeży, ogórek kiszony, papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad: zupa kalafiorowa z makaronem i natką pietruszki zabielana jogurtem, kotlet
mielony z piersi z indyka z ziemniakami i koperkiem, surówka z marchewki i jabłka,
kompot wieloowocowy.
Podwieczorek ; bułka maślana z serkiem białym, soczek, herbata miętowa, gruszka
kaki
Alergeny:1,3,6,7,8,9,10
ŚRODA 04.12.2024
Śniadanie: płatki owsiane na mleku, kanapki z chudą szynką wieprzową sałata,
pomidor, ogórek, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa zarzucajka z ziemniakami i natka pietruszki, spaghetti, mięsem
i warzywami surówka z ogórka kiszonego , kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: tosty z serem żółtym i pastą pomidorową z ziołami, soczek, herbata
z róży banan, kalarepka .
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 05.12.2024
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo, rukola,
roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, awokado, ogórek świeży, ogórek kiszony,
papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata malinowa.
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki zabielana jogurtem, kasza
jęczmienna- bio z polędwiczkami wieprzowymi, surówka z kapusty pekińskiej, papryki
i jabłka, kompot owocowy
Podwieczorek: grysik z kaszy manny z ananasem, kiwi, borówkami, pieczywo chrupkie.
Alergeny:1,3,6,7,8,9,10
PIĄTEK 06.12.2024
Śniadanie: zacierki na mleku, kanapki z filetem z indyka, pomidor, ogórek sałata,
herbata z aronii.
Obiad: zupa fasolowa z makaronem i natką pietruszki zabielana jogurtem, ziemniaki
z koperkiem i rybą z pieca z bukietem warzyw, kompot owocowy.
Podwieczorek: ciasto marchewkowe, mleko, kalarepka, szaron, mandarynki
Alergeny:1,3,4,7,8,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.