Jadłospis od 09.12.2024 r. do 13.12.2024 r.
9 grudnia, 2024Jadłospis od 23.12.2024 r. do 03.01.2025 r.
20 grudnia, 2024PONIEDZIAŁEK 16.12.2024
Śniadanie płatki jęczmienne na mleku, kanapki z kiełbasą krakowską z indyka, sałata,
pomidor, papryka, herbata z dzikiej róży.
Obiad: zupa z fasolki szparagowej z makaronem i natką pietruszki zabielana
jogurtem, ziemniaki z rumsztykiem wołowym, surówka z kalarepy i jabłka, kompot
owocowy.
Podwieczorek: „ptasie mleczko” z kaszy manny z sokiem malinowym , marchew
w słupki, herbata ziołowa
Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 17.12.2024
Śniadanie: szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo
wieloziarniste, rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, awokado, ogórek
świeży, ogórek kiszony, papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata miętowa.
Obiad: zupa barszcz czerwony z ziemniakami i natką pietruszki zabielany jogurtem,
indyk w mleku kokosowym z ananasem i makaronem orkiszowym , koperek, surówka
z marchewki i jabłka, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek ; koktajl bananowy na bazie jogurtu naturalnego z obwarzankiem
makowym, herbata z mięty, marchew w słupki, winogrono.
Alergeny:1,3,6,7,8,9,10
ŚRODA 18.12.2024
Śniadanie: płatki owsiane na mleku, kanapki z chudą szynką wieprzową sałata,
pomidor, ogórek, herbata rumiankowa.
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami i natka pietruszki zabielana jogurtem, naleśniki
z makiem i serem, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: kanapki z polędwicą drobiową, sałata, ogórek pomidor, kawa na mleku,
herbata ziołowa, melon, kalarepka .
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 19.12.2024
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo, rukola,
roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, awokado, ogórek świeży, ogórek kiszony,
papryka, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata malinowa.
Obiad: zupa zarzucajka z ziemniakami i natką pietruszki, kasza gryczana- bio
z polędwiczkami wieprzowymi, surówka z kapusty pekińskiej, papryki i jabłka, sok
jabłkowo-gruszka
Podwieczorek: koktajl truskawkowy na bazie jogurtu naturalnego, placek drożdżowy,
herbata z aronii
Alergeny:1,3,6,7,8,9,10
PIĄTEK 20.12.2024
Śniadanie: płatki ryzowe na mleku, buła maślana z dżemem niskosłodzonym, herbata
z mięty
Obiad: zupa brokułowa z makaronem i natką pietruszki zabielana jogurtem, ziemniaki
z koperkiem i rybą po grecku, kompot owocowy.
Podwieczorek: kanapki z serkiem biały, pomidor, rzodkiewka, herbata ziołowa,
kalarepka, szaron.
Alergeny:1,3,4,7,8,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.