
Jadłospis od 19.05.2025 r. do 23.05.2025 r.
18 maja, 2025
Zebranie z Rodzicami
24 maja, 2025PONIEDZIAŁEK 26.05.2025
Śniadanie: płatki owsiane na mleku, kanapki z szynka naturalnie wędzoną sałata,
pomidor, ogórek, rzodkiewka, herbata z dzikiej róży
Obiad: zupa barszcz czerwony z ziemniakami posypany natką pietruszki zabielany
jogurtem, placki z pomarańczą, kompot owocowy
Podwieczorek ; kanapki z kiełbasą krakowską z indyka, pomidor, ogórek, rzodkiewka,
kakao naturalne na mleku, herbata z czarnej porzeczki, marchew w słupki, ananas.
Alergeny:1,3,7,9
WTOREK 27.05.2025
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo wieloziarniste,
rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, awokado, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kawa zbożowa na mleku, herbata z pokrzywy
Obiad: zupa zarzucajka z ziemniakami i natką pietruszki, kasza gryczana z bitkami
wołowymi, surówka z marchewki i jabłka, kisiel owocowy pitny.
Podwieczorek: kokosowy twarożek z musem truskawkowym, pieczywo ciemnie,
herbata miętowa, marchew w słupki, winogrono
Alergeny:1,3,6,7,8,9
ŚRODA 28.05.5025
Śniadanie: zacierki na mleku, pieczywo mieszane z filetem z indyka , sałata, pomidor,
ogórek, rzodkiewka, herbata z dzikiej róży.
Obiad: : zupa żurek na zakwasie z ziemniakami i natką pietruszki, spaghetti z mięsem
warzywami i sosem pomidorowym, surówka z ogórka kiszonego, kompot
wieloowocowy.
Podwieczorek: koktajl marchewkowy na bazie jogurtu naturalnego z chałką, herbata
miętowa, kalarepka w słupki.
Alergeny:1,3,7,9
CZWARTEK 29.05.2025
Śniadanie szwedzki bufet: wędliny, ser biały, żółty, jaja, dżem, pieczywo wieloziarniste,
rukola, roszpunka, sałata, pomidory koktajlowe, awokado, ogórek świeży, ogórek
kiszony, papryka, rzodkiewka, kakao naturalne, herbata z aronii
Obiad: zupa krupnik zabielany mlekiem, ziemniaki z koperkiem i nuggetsami rybnymi
z pieca, mizeria z jogurtem, sok jabłko-gruszka.
Podwieczorek: ptasie mleczko z kaszy manny z sokiem malinowym, herbata ziołowa,
kalarepka, melon, jabłka.
Alergeny: 1,3,4,6,7,9
PIĄTEK 30.05.2025 wycieczka
Śniadanie: chleb mieszany z polędwicą drobiową, sałata, pomidor, papryka, herbata
rumiankowa, kakao.
Obiad: zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki zabielana śmietaną, kompot.
Podwieczorek: kanapki z serem żółtym, sałata, pomidor, herbata, banany, soczki,
marchew w słupki.
Alergeny:1,3,7,9
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN OD NAS NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE
alergeny
Lista składników alergennych do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich
odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz biały,
lubczyk, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.